Reality Kehidupanku

Blogger Boy From Sabah | Kenali Aku Sebagai Mr.K_Boy

Click! Click!

About Me

My photo
Welkam..welkam.. Semoga korang enjoy baca entry-entry aku ya. Kalau nak korang boleh komen, kalau tak pun, just baca jelah ek. Tq. Do come again.

Click! Click!

Followers

Jom Borak Sini

Edit Gambar?

Blogger Boy

Blogger Gurl

Kehidupan??

Mari selami kehidupan seorang blogger boy ...

Renungkan..

Kehidupan ini indah seandainya kita menghargainya dengan sebaik mungkin ...

Kuatkah anda..

Bangkitlah semua untuk mengharungi kehidupan ini ...

Mencari semangat..

Percayalah bahawa kamu adalah yang terbaik. Kerana kamu adalah sebaik-baik ciptaan-Nya ...

Bangkitlah

Jangan mengenal erti putus asa ...

Aku dapat email daripada kawan aku pasal cerita di bawah nih...kamu baca la, then fikirkan la betol2...sama ada kamu percaya atau tidak...terpulanglah k...
_______________________________________________
Untuk makluman semua.
MINTAK TOLONG SEMUA KAWAN-KAWAN BACA NI SAMPAI HABIS
Kes macam ni bukan kes baru. Memang betul cakap Cina tu! daging ayam dan lembu tak cukup lemak untuk membentuk apa-apa shape. Jika sebarang prosestidak menggunakan lemak babi, ia senang pecah. Berdasarkan pengalaman saya
dalam industri memproses makanan, boleh dikatakan semua product dari oversea yg bertanda halal sebenarnya tidak halal.
Bagi mereka haram itu pork iaitu daging babi manakala pork product yg lain
saperti lard (minyak babi),pork fat(lemak babi), ham (ini asal namahamburger) dan bacon (hirisan nipis daging babi yg biasa serve during breakfast), pork instestine(perut babi) dll tidak apa bagi Muslim .
Saya pernah bekerja di Shangri-laHotelKL, di situ terdapat satuBUTCHERDept....1. Semua jenis sausage menggunakan pork casing. Pork casing adalah saluran usus yg digunakan sebagai k ulit sausage. Semua ingredients untuk sausagediblend bersama pork fat untuk membuat sausage itu firm dan tak mudahbreak. Jadi kalau sausage itu Chicken or beef still contain pork.
2. Pork fat juga digunakan dalam proses membuat turkey roll,chicken roll,meatloft, pastrami dan salami. Benda ni semua boleh didapati disupermarket dan digunakan secara meluas sebagai toping PIZZA
3. Bagi sesiapa yg suka makan buffet.. cold cuts yg disusun lawa-lawa pada buffet table seperti Terrine dan Pate pun ada lemak babi. Menyentuhsedikit aktiviti kaum Cina , saya ada satu kisah yang menarik untukdiceritakan .
Salah seorang kawan telah menceritakan kepada saya ini,Bapanya adalah seorang pekerja TNB bahagian pembaik pulih bekalan elektrik.Pada satu hari bapanya bertugas membetulkanbekalan elektirk di kawasan Jenjarum Banting.
Semasa pekerja-pekerja lain sedang melakukan kerja-kerja pembaikan pulih bekalan beliau telah meraya u-rayau dikawasan sekitar.
Setiap pekerja pembaiki pulih bekalan TNB mempunyai kebenaran memasukikawasan yang melibatkan penggunaan elektrik, jadi secara tidak sengajabeliau telah memasuki sebuah kilang memproses makanan, dilihatnya daging-daging ayam berlongok-longok. Kemudian daging-daging babiberlongok-longok disebelahan. Rupa-rupanya kilang tersebut membuat burgerdan daging- daging ayam dan babi tersebut dicampur dan di gaul bersamakemudian dijadikan burger.
Beliau telah bertanya kepada tokeh tersebut mengapa dicampurkan dagingbabi dengan daging ayam! Tokeh tersebut berkata kalau tak campur burgeryang hendak dibuat susah untuk melekat dan dibentuk.
Dengan mencampurkan daging ayam dan babi burger mudah dibentuk. Katanyalagi, burger initidak dijual terus kepada orang Melayu. Tapi jikamana-mana supplier yang tak cukup stok akan ambil burger daripada kilang tersebut.
Lu ingat itu supplier cukup ka u ntuk supply satu Malaysia (Tak tahusupplier mana yang ambil dari dia). Tokeh tersebut siap kata "SIAPA KATAMELAYU TAK MAKAN BABI", menyirap darah bapanya.
Balik tu dia buat aduan di JAIS. Bila JAIS buat serbuan tak ada apa-apayang jumpa,kilang tersebut pun tak ade. Mungkin dah pindah bila menyedariada orang melayu dah tahu aktiviti beliau.
P/S Siapa yang suka makan burger tu berhati-hatilah mungkin ada yang bercampur dengan daging babi.
Patut lah bila kes JE timbul rupanya berjuta-juta babi ada kat Malaysia .Purata satu hari babi dikeluarkan dari ladang ternakan beratus ribu.Yangpeliknya takan beratus ribu babi ini dilantak oleh orang Cina saja. Mungkin sebahagian darinya dibuat bahan makanan yang lain, lepas tubagiorang Melayu makan. Yang peliknya lagi kebanyakan yang jual burger tuorang Melayu. *frwdkan.. kepada rakan dan saudara seagama anda.

One Response so far.

  1. Hanee Bee says:

    Tq for sharing.. lpas baca sumpah nk muntah... dah la pminat setia pkck mcdonald.. every week msti g sana.... urrgggg..

Leave a Reply