Reality Kehidupanku

Blogger Boy From Sabah | Kenali Aku Sebagai Mr.K_Boy

Click! Click!

About Me

My photo
Welkam..welkam.. Semoga korang enjoy baca entry-entry aku ya. Kalau nak korang boleh komen, kalau tak pun, just baca jelah ek. Tq. Do come again.

Click! Click!

Followers

Jom Borak Sini

Edit Gambar?

Blogger Boy

Blogger Gurl

Kehidupan??

Mari selami kehidupan seorang blogger boy ...

Renungkan..

Kehidupan ini indah seandainya kita menghargainya dengan sebaik mungkin ...

Kuatkah anda..

Bangkitlah semua untuk mengharungi kehidupan ini ...

Mencari semangat..

Percayalah bahawa kamu adalah yang terbaik. Kerana kamu adalah sebaik-baik ciptaan-Nya ...

Bangkitlah

Jangan mengenal erti putus asa ...

Archive for June 2009

Sekali lagi aku nak kongsi kat korang...cerita kat bawah ni pun aku dapat email dari abang aku..hehe konon2nya cerita ni benar...tapi renung2kan lah ye..

Begini ceritanya.... Sahabat saya tu seorang guru di salah sebuah sekolah di Malaysia. Sahabat saya tu mempunyai seorang kawan Cina yang sama mengajar macam dia. Kawan Cinanye kata , dia telah terbaca berita di akhbar Cina baru-baru ini yang mengatakan ada seorang bayi cina baru saja lahir dalam keadaan mulutnye seperti berjahit tapi takdelah kesan jahit. Cuma mulutnye tertutup rapat. Jadi doktor bersepakat untuk membedah bayi Cina tersebut.

Ketika dalam pembedahan, mulutnya berjaya dibedah tapi ada sesuatu yang amat memeranjat yang berada di dalam mulut bayi tersebut.............. Nak tahu ape dia???????? Doktor yang membedah bayi tersebut telah menemui sehelai kertas kecil yang didalam kandungannye bertulis dalam tulisan cina..nak tahu tak apa kandungannye??? Didalam kertas tersebut telah menyebut dalam tulisan cina yang berbunyi "Ingatlah wahai manusia , sesungguhnye Hari Kiamat akan menjelma tidak lama lagi" Maka terperanjat lah doktor cina tersebut sebab bayi tersebut memang sejak dilahirkan memang mulutnye tertutup.Jadi tiada bukti mengatakan ada orang yang meletakkan kertas kecil tersebut.

Jadi memanglah terbukti bahawa kuasa Allah Yang Maha Besar menciptakan bayi tersebut sedemikian rupa untuk memberi maklumat kepada manusia tentang ketibaan hari kiamat.. Sesungguhnye Allah Maha Bekuasa untuk memberikan agar bertaubat. Jadi sesungguhnye Allah sebenarnye masih sayangkan kita kerana telah memberi maklumat tersebut... Adakah anda percaya ?

Dalam keadaan ini , cuba kita renungkan pada zaman Rasullulah s.a.w Allah telah memberikan petunjuk kecil tentang tanda- tanda hari kiamat sejak zaman nabi-nabi dulu lagi.Contonhya lelaki kawin sama lelaki begitulah sebaliknye. Dan didalam Al-Qur'an sendiri telah mengatakan bahawa tanda-tanda hari kiamat ialah apabila orang Islam! sendiri yang membenci islam dan menentangnye. Ini telah terbukti pada zaman sekarang di negara kita.

Jadi secara amnye... sebenarnye hari kiamat akan menjelma tidak lama lagi tapi kita tak tahu bila. Cuma Rrasullullah ada menyebut hari kiamat akan datang pada hari Jumaat tapi tak tahu bila...........Tapi kita hairan kenapa akhbar melayu tiada berita ini. Ini adalah disebabkan pemerintah tak mahu akan menjadi kecoh di negara ini. Jadi sama-samalah kita renungkan bersama sesungguhnya berita itu adalah merupakan satu bonus daripada Allah terhadap manusia agar bersiap sedia.....untuk menanti ketibaan hari kiamat....................

Seperkara lagi ialah berkenaan salah satu tanda kiamat iaitu akan berlaku gempa bumi di tiga tempat ....timur tengah,barat dan timur. Waktu itu baru Turki dan Taiwan. Tup..tup..Mexico di landa gempa bumi yang dasyhat juga seminggu. Dan Allahyarham Ustaz Taha pernah berkata sekitar lima tahun lepas salah satu tanda kiamat akan berlaku kekecohan di Indonesia dan Turki.

Sama sama kita renungkan...buktinya jelas makin nyata dari hari ke hari....sabarlah menanti.....sekian ini adalah keratan email yang dihantar oleh seorang rakan kepada saya.. oleh itu menjadi tanggungjawab saya untuk edarkan pada semua.. sekian..dlm Mulut Bayi (pernah disiarkan di sebuah akhbar berbahasa Cina Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun" (Sabda Rasulullah SAW) "Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan- amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barang siapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar." (Surah Al-Ahzab:71)

P/s: klo korang nak...korang boleh copy cerita ni..and sebarkan kat blog korang..aku tak kisah.. harap2 cerita ni bleh jadi pengajaran utk kita semua dan pembaca2 setia di blog korang..

Kawan,

Aku ada satu soalan dan masaelah…

Sekarang ni aku kerja kat , ye ke? hehe
Bila tengah hampir hujung bulan aku makan ,

Nak shopping barang murah selalu kat ,

Bila nak kuat selalu minum MILO cap ,

Bini pakai mekap nak pakai yang ada cap ,

Bila orang rumah bendera merah suruh beli


Barang baby banyak pakai yang ,


Sekarang anak2 tak pakai lampin..kini pamper...

Bila balik rumah tengok anak dok depan TV tengok, yang belajar sekolah tengok

Aku marah suruh tukar pi tengok movie , untuk berita sensasi terkini

Sambil layan TV aku minum dan makan ,

Ahhhhhh......cooooooo........ yang di guna



Teringat esok nak kerja terus pi kilat kasut pakai , pakai baju polo

Nak bagi wangi dalam rumah pakai , sebelum gi dating.....nah....sembur keliling badan

Sambil tunggu date di habis baca surat khabar tempatan baca

Balik rumah letih cari dalam peti ais ada,

Dan yang lebih penting nak cerita masalah ni kat hang pun aku nak kena pakai telefon yang bercap .


FUhhhh…..pening kepala….


Apapun aku tetap BOYCOTT ISRAEL….



P/s: tajuk...takde kaitan ngan entry...hahahahaha

26/06/2009 1:10pm


LOS ANGELES 26 Jun - Bekas isteri Michael Jackson, Lisa Marie Presley yang juga anak kepada ikon rock Elvis Presley menyifatkan kematian Raja Pop itu sebagai satu insiden mengejutkan dan menyedihkan.

``Saya sangat sedih dan keliru dengan perasaan saya yang bercampur baur sekarang.

``Hati saya hancur bila mengenangkan anak-anak Jackson yang sungguh bermakna buat dirinya dan keluarganya. Kematian beliau adalah satu kehilangan besar kepada semua lapisan masyarakat,’’ katanya yang pernah berkahwin dengan Jackson pada pertengahan tahun 1990-an. - Reuters




Sumber : Utusan.com.my

Assalammualaikum...
Setelah agak lama jugak aku berbloging nih, tapi tak pernah nak cerita pasal girl friend sendiri.. semalam msg ngan farhana tetibe dia naktau sal girl friend aku..hehehe actually farhana, bukan ko seorang jew yang nak tahu pasal si dia ni...sebelum ni pun ramai jugak yang nak tahu..hehe and alhamdulillah hari ni aku tergerak nak cerita pasal buah hati aku ni. Baiklah, aku akan mulakan penceritaan ni dengan menunjukkan korang gambar buah hati aku ni..agak blur sikit ar..tapi still can see it..
Biar aku perkenalkan kat korang nama dia sebagai Chie saja..aku lebih selesa begitu sebab aku pun panggil dia Chie je heee..sekarang nih dia sedang menyambung pelajarannya di USM, and nak masuk tahun 3 dah.. Ermm...tak tahu la nak cerita start dari mana huhuhu

Gini la, aku kenal dia nih time kat sekolah menengah dulu..Time tu aku form 5 and dia form 4..kira junior aku la..kami tinggal pun kat daerah yang sama..cuma kampung je lain-lain..tapi kalu dari kg aku nak ke pekan, akan melalui kg dia...Kami start couple pun time aku form 5 jugak la..hehe kiranya klo nak dihitung dah nak masuk 8 tahun hubungan kami nih..bak kata farhana..kalau kawin dah boleh dapat 8 anak (melampaunya!! xde gap langsung hahaha)..

Kalau aku nak ceritakan macam mana kami boleh berkenalan...erm..7 hari 7 malam pun tak habis kot hehehe tapi aku ringkaskan yang kami satu sekolah..aku budak asrama dan dia budak asrama..so, senang nak jumpa..hahah walaupun agak senang kami berjumpa..tapi percaya tak korang kalau aku gitau yang aku tak bernah pegang tangan dia hehehe itulah kenyataan.. kalau berjumpa tu just sekadar berjumpa gitu2...xde pegang2..xde ganding2..x main r gitu..hehehe

Mesti korang tak percaya jugak kan kalau aku bagitahu yang kami ni walaupun couple begitu lama tapi kami jarang berhubung..maksudnya kat sini seperti jarang bermesej, jarang call, apa lagi berjumpa (of course la...sorg belajar kat utara, sorang kat pantai timur) heee...even kalau cuti semester tu kitorang hanya jumpa 2,or 3 kali je.. Mesti dalam fikiran korang.."ni bercinta ke tak ni???" betol tak?? heee sebenarnya kami memang begini..selama 8 tahun ni..tak pernah kami bergaduh tahap kritikal..pernah sekali hari tu kami gaduh..bukan gaduh siap maki hamun tu..hehehe tak la...dia just merajuk sbb aku x wish birthday dia..bukan aku lupa tapi time tu tepon aku buat perangai...terpaksa hantar kedai..tu jelah...pastu takde gaduh and merajuk2..hee

Memang hubungan kami ni pelik...tak sama ngan pasangan cinta yang lain..aku rasa, semua orang akan cakap yang kami ni bukan bercinta..yelah, bermesej jarang..kalau kami sms pun just sekejap...tak sampai 10text balas dah cerhenti..pastu tak msg selama 2, 3 minggu...pernah jugak sampai sebulan.. Bukan ape...kalau kami bermesej pun tak tahu nak cakap ape and nak tanya apa.. kami ni tak sama ngan yang lain... nak buat sesuatu pun nak report..nak ke mana-man pun nak report jugak..ada masalah sikit nak report..aduh...klo begitu memang leceh la.. bukan kami tak pernah begitu...pernah jugak tapi tak kerap r...aku ni plak tak nak susahkan dia ngan masalah aku..masalah aku biar aku yang tanggung..dan setahu aku dia jugak begitu..

Aku ni pulak bukan seorang yang mudah cemburu buta...aku takkan jeles kalau aku nampak gambar dia ngan lelaki lain...dia pun pernah tanya dulu pasal ni..aku just cakap tak kisah asal dia tahu batasan..so, aku percaya kat dia..lagipun, aku pun selalu jgk bergambar ngan perempuan lain..dia jugak tahu yang aku ramai kawan perempuan..(kawan biasa2 je) so, dia pun tak kisah..bila dia dah percaya kat aku...aku pun percaya kat dia..so, aku berani bersumpah yang aku tak pernah buat curang kat dia..kat Jamal Abdillah and Siti Sarah..Sayang menyanyang, saling percaya..punca kasih berpanjangan...

Lagi satu, aku tak suka nak mengongkong dia..aku beri kelonggaran kat dia, dia boleh buat apa-apa aktiviti yang dia suka..kalau boleh..aku tak nak balik2 tanya..buat apa? pergi mana? dengan siapa? dah makan ke belum? bla..bla..bla..itu semua akan mengongkong dia..so, biasanya dia akan gitau sesuatu tu lepas dia dah buat aktiviti dia...kalau dari pemberitahuan dia tu dia happy..aku pun tumpang happy..

Mungkin korang cakap...boleh ke bertahan hubungan macam ni..bagi aku boleh...walaupun cinta jarak jauh ni agak bahaya...tapi alhamdulillah kami masih mampu bertahan sampai sekarang.. kawan-kawan aku dari sekolah menengah dulu pun akan heran kenapa kami boleh bertahan sampai sekarang..kami berdua sebenarnya berserah pada takdir..kalau kami memang ada jodoh..semua tu takkan ke mana..yang penting sekarang ni...masing-masing ada tujuan nak dicapai..insya Allah..kalau kami dah berjaya...masjid tu akan tetap kami bina..hehe Terima kasih kepada semua yang merestui hubungan kami..termasuk cikgu-cikgu dan warden-warden sekolah lama aku...heee mungkin dengan restu tu kami mampu bertahan sampai sekarang..

Aku tak gitau lagi kan..sebenarnya dia ni my first love..heheh gila kan...aku pun tak sangka aku dapat couple yang betul-betul serasi ngan aku..dia sangat-sangat memahami diri aku ni...memang cukup mensyukuri apa yang Tuhan bagi kat aku..

Erm..sebelum ni ramai jugak yang minta nasihat kat aku pasal masalah cinta dorang...so, setakat yang aku boleh tolong tu...aku tolong...kepada sesiapa yang pernah tahu...aku pernah diberi gelaran Dr.Cinta kat Friendster suatu ketika dulu..hehehe semua pun nak tahu pendapat aku dan ada jgk sesetengah mereka yang minta petua dari aku...hehehe Apa pun semua tu ketentuan dari Tuhan jugak..Kita hanya mampu merancang..tapi tetap Dia yang menentukan...tak gitu..

Ok la guys...dah terlalu panjang aku rasa entry kali ni..aku puntak tahu nak susun ayat lagi ni so..aku tangguh dulu la post aku kali ni ngan tasbih kifarah dan surah al-as..Wasalam

Alhamdulillah...setelah lebih kurang 2 minggu menunggu...akhirnya hari ni aku dah dapat email yang aku terpilih sebagai salah seorang peserta dalam GEMS Program.. baru tadi aku check email and tak sempat reply tuk confirmation lagi pihak GEMS dah call aku and told me that i am selected..they asked me to reply the email...aku pun terus reply..heee rasa happy sangat...
Email yg aku dapat tu berbunyi :

Dear Successful Applicant,

Congratulations on being selected to participate in the Graduate
Employability Management Scheme (GEMS) Programme Batch Two (2).

Below are some information with regards to your participation:

1. You are required to report for the Programme on:

Date: 27th June 2009 (Saturday)
Time: 2.30 pm to 5.30 pm
Venue: Havard Suasana Hotel, Sungai Petani, Kedah


Ok...kepada kawan2 yg sama-sama mendapat tawaran kursus nih...kita jumpa kat Havard Suasana Hotel tau...heee

people i tag:
1. mama @ faizal
2. Fairuz Selamat
3. Lilyaklili Lamudok

4. Qori
5. Babas
6. sayalahfaizul
7. farhana
8. iyllienaz
9. Ratu sulaiman@ubie


how do you know 1?

dia senior aku time kat umt

what would you do if you never meet 2?
myb xda guru vokal aku

what would you do if 3 & 4 dated?
hahaha...xtau..myb byk cerita kot..dua2 hapi go lucky

would 5 & 6 make a good couple?
x sure..hahah dorg x kenal antara satu sama lain

do you think 7 is attractive?
yeah...suka baca blog dia even post dia pjg2

would you date 8?
klo dia nak...ok jew

tell me something about 9
kawan karib ku yg kadang2 plastik huahuahua

what's 1's favourite past time?
smoke heeee

what language does 2 speaks?
Melayu, English, barunai, bisaya, melayu sarawak..heee

who is 3 going out with?
aku rasa...balak dia..or kwn karib dia

how old is 4?
22 aku rasa....btul kan qori??

when was the last time you talked to 5?
7 tahun yg lalu...dia kat over sea skg heee

who is 6's favorite singer?
ntah la...mawi kot heee

would you date 7?
klo sudi heeee

is 8 single?
aku rasa tak..msti dah bercouple heee

what's 9's last name?
zaleha haaaaa



aku bagi award ni kat
Qori
fariuz selamat
Nur farhana
rezz
ismaqey
iylliy (nama yg susah nak taip)


ok...kepada sesiapa yang bukak blog aku ni...secara automatiknya korang akan dapat award ni dari aku sebab panjang sangat nak listkan satu2..heee aku dapat award ni pun dari blog kawan jgk...so...terima la dengan adanya..

award2 ni tanda terima kasih aku kat korang sume sebab sudi singgah2 and view blog aku...

Heeee...sebenarnya aku tak tau nak tulis apa dlam entry kali nih...so, aku tgk2 kat dalam folder gambar...aku nampak gambar time aku makan sagu baru-baru nih...atau kalau kaum (kaum bisaya) aku panggil di sabah...makan ambuyat..cara kami makan lain sikit...meh aku gitau...hehehe

Mula-mula..tepung sagu tu kena campur ngan air hingga menjadi cair, x la cair sangat, ada sukatan jgk...kemudian masak 1 jug air hingga mendidih..pastu campurkan air mendidih tadi dengan tepung sagu yg cair tu..gaulkan sehingga rata...kita akan tau bila sagu tu dah masak...sagu akan jadi macam gum..hehehe nah gum tu la yg dipanggil ambuyat yang kami makan...heeee

Cara makan pula kena guna penyepit atau kaum aku panggil 'sumpit' ermm bukan sumpit yg utk memburu tu k hehe..tak bleh guna sudu sbb memang tak dapat hahahaha...jap aku bagi tengok korang rupa sagu yang dah masak tu k..dan tunjuk camne cara makan sagu tu...

hah...yg kat tengah2 tu la sagu@ambuyat
yg dikelilingi oleh lauk2 and sayur2 heee
menyelerakan kan?
ada ikan rebus, sayur kobis, petai, nyam..nyam..nyam..
hah..cara makan...kena pandai..
cungkil ambuyat tu, and pusing heee,
tu la penyepit yg aku ckp tu..
bila dah cungkil tu..tak bleh telan terus...
kita kena rendam kat kuah baru senang nak telan..
kira kuah tu jadi bahan pelincir heee
kena telan terus..tak perlu gigit2 baru masyukk..hee

So, begitu la caranya nak makan sagu..heehe tapi sekarang sagu tu dah habis..kalau aku nak, kena mintak kirim dari sabah...kat kedah ni xde sagu yg macam kat sabah tu...baru2 ni pun aku dapat makan sebab aku minta kirim kat mak aku di sabah...mahal la klo kirim guna pos, 1 kilo RM16 huhu padahal sikit jew pun...xpe2..nanti fmly akan datang sini..dorang janji nak bawak sagu tu...heee

"Kata orang..patah tumbuh hilang berganti..tapi hilang seorang kawan susah nak cari ganti..kalau patah hati kerana cinta..memang buat hidup tak sempurna..tetapi dengan adanya kawan even jauh or dekat..sebenarnya itu buat kita lupa kesedihan di hati..walau untuk sementara tapi bisa jadi pengubat diri..Lama tak jumpa tak bermakna persahabtan dah jadi titik noktah..tetapi sekarang ni canggih, macam sms dihantar ni pun dah jadi penganti diri..Harap persahabatan ni kekal sampai mati..Bila terasa rindu, suatu hari nanti kita akan tetap berjumpa dan bercerita tentang kisah lama..tu pun kalau umur panjang... Huh! Rasa rindu tu hebat tanda kita diingati..keep in touch..Heee senyum tau! Perghhh!!!"

Motif? hehehe takde lah...sebenarnya ayat msg tu dah lama aku cipta dan save dlm tepon aku..sbb ape? beberapa hari lalu aku rindu sgt2 kat kawan2 aku...so, aku wat msg tu...then, semalam aku rindu lagi kat beberapa kawan aku yang lain...then, aku sent msg yg sama lagi..

kawan yg gila2

my classmate

ni lagi gila2 semua


P/S: MISS U ALL GUYS

Kat sini ada berita baik yang aku nak kongsikan kat korang semua..Tadi aku dapat call dari GEMS yang dorang nak buka interview kat Negeri Sabah pulak..Mungkin dorang tau aku berasal dari Sabah based on my resume..so, dorg suruh aku umumkan kepada kawan2 aku dari Sabah yang berminat nak menyertai kursus GEMS ni..setakat ni aku aku dah bagi beberapa nama kawan2 aku kat dorang..kepada yang aku tak bagi tu lagi tu..harap maaf la sbb aku takde numb korg..huhu

Ok..untuk memudahkan korang yang nak apply kursus GEMS ni..korang boleh la SMS maklumat korang iaitu: NAMA, I/C NUMBER, n NUMBER TEL kepada 0127390080 (FAZURA)..

Nanti lepas korang sms maklumt2 tu semua kepada fazura..Dia akan call korang and confirmkan masa dan tempat interview yang akan diadakan nanti kat Sabah tu..ok...
Time dia call tu..korang tanya la apa yang korang nak tahu and mungkin korang ada sebarang kemusykilan kew kan..

Time interview tu, korang just bawa resume, mini transkrip, i/c copy (2 salinan setiap satu).. klo korg g interview tu jew..98% akan berjawa...hee

So, apa tunggu lagi???? SMS la sekarang..

p/s: Aku lupa nak gitau sblum ni..GEMS ni dibiayai sepenuhnya oleh Kementerian Pelajaran Tinggi (KPT) dan di antara pakej ransangan ekonomi..

Mesti korang tertanya2 ape bendenye GEMS tu kan..ok, sebenarnya GEMS ni is Graduate Employability Management Scheme..memang best program ni...semalam aku dah pergi interview utk ikut program ni..alhamdulillah..klo takde halangan kami yg mengikuti interview semalam tu akan pergi berkursus selama 2 bulan stgh yg dibuat di Harvard Suasana Hotel tuk zon utara bagi batch yg ketiga.

Introduction for GEMS
Graduate Employability Management Scheme or (GEMS) is a government capacity building initiative to equip graduates with commercially useful skills and experiences that will enhance their employment opportunities. This scheme is part of the RM 7 billion stimulus package announced by Y.A.B. Dato' Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak as part of programme to mobilise our human capital to support the country's economic growth.

GEMS has the mandate to train 12,000 graduates over a two (2) year period. The programme is based on an erlier Graduate Employability Enhancement (GREEN) Programme developed by Khazanah Nasional Berhad with the support of Government-Linked Companies (GLCs).

How The Programme Works?
The GEMS training programme is divided into two (2) parts with the first part consist of 2.5 month in-house training where the graduates will be given training to acquire skills and qualities taht will help improve their confidence, their ability to communicate, and to manage tasks and responsibilities that are important in their work life.

The programmes will be conducted simultaneously at several location in Kuala Lumpur, Johor Bahru, Sg. Petani, Kuantan, Kuching and Kota Kinabalu. This will be followed by a 6-month on-the-job training at various organisation and institutions including GLCs. This will provide valuable working experience and knowledge to support the participants future growth.

Terms & Conditions
1. Open to Malaysians who have graduated with a recognised Degree.
2. Obtained a minimum CGPA rating of 2.5 or its equivalent.
3. Applicants must be below 27 years old.
4. Applicants with academic qualifications higher than a Bachelors' Degree are not eligible to apply.
5. Applicants must be willing to undergo industrial training at participating organisations.

Programme Duration
8.5 months.

Programme Training
Successful candidates will undergo a 2.5 month classrom training followed by a 6 month on-the-job training at Government Linked Companies.

How to apply?
Option 1:
Fill in the application section and mail the form to address below:

Grauate Enhancement Management Scheme (GEMS)
Careerexcell Sdn. Bhd.
15th Floor Menara Atlan,
161B Jalan Ampang,
50450 Kuala Lumpur.

Option 2:
Application form can be downloaded from GEMS Community Portal website:
http://www.mygemsportal.com.my (click here)
and mail to the same address as option 1.

Option 3:
Alternatively, applicants may submit an on-line application via GEMS Community Portal:
http://www.mygemsportal.com.my (click here)

.: ok kwn2 kpd yg berminat tu, apply la..jgn buang masa anda..amik la peluang yg diberikan oleh kerajaan ni..untuk pengetahuan korang semua juga..bagi training 2.5 month tu akan diberi elaun RM750 sebulan dan makan, tmpt tinggal disediakan..then praktikal 6 bulan tu lak diberi elaun RM1000 sebulan tapi mkn and tmpt tinggal sendiri punya tau hehehe ok guys..tu jelah maklumat yg aku nak kongsi ngan korg semua:.