Reality Kehidupanku

Blogger Boy From Sabah | Kenali Aku Sebagai Mr.K_Boy

Click! Click!

About Me

My photo
Welkam..welkam.. Semoga korang enjoy baca entry-entry aku ya. Kalau nak korang boleh komen, kalau tak pun, just baca jelah ek. Tq. Do come again.

Click! Click!

Followers

Jom Borak Sini

Edit Gambar?

Blogger Boy

Blogger Gurl

Kehidupan??

Mari selami kehidupan seorang blogger boy ...

Renungkan..

Kehidupan ini indah seandainya kita menghargainya dengan sebaik mungkin ...

Kuatkah anda..

Bangkitlah semua untuk mengharungi kehidupan ini ...

Mencari semangat..

Percayalah bahawa kamu adalah yang terbaik. Kerana kamu adalah sebaik-baik ciptaan-Nya ...

Bangkitlah

Jangan mengenal erti putus asa ...

Archive for 2011

Pengalaman sebagai pengedar dan menerima borang BR1M ni banyak memberi aku tauladan untuk hidup yang mendatang..


Ada la beberapa org remaja belasan tahun yang datang utk apply bantuan ni..dan salah seorang dari mereka yang membuatkan aku rasa bersyukur dengan hidup aku sekarang..apa tidaknya, wajah budak lelaki tu tak la kelihatan sangat matang...tapi dia memikul tanggungjawab yang besar dalam keluarga. Ketika aku memeriksa borang yang dia hantar tu...sempat juga aku interview dia sikit2...


Berdasarkan ceritanya...dia adalah mangsa perceraian ibu bapa...sekarang ni, bapa budak tu tak tahu kat mana..ibunya pula terlantar sakit kat rumah...so, dia la yang menyara hidup ibu dan adik-adiknya yang lain memandangkan dia anak sulung daripada 3 orang adik beradik. Baru lepas SPM..kesihan...
Bagi aku, dia memang layak untuk menerima bantuan rakyat rm500 ni...


Dalam usia yang begitu muda, dia dah hidup seperti orang yang dewasa. Kalau rakan-rakanya yang seusia dengannya sibuk dengan aktiviti-aktiviti luar tapi dia sibuk mencari nafkah untuk menyara keluarga. Semoga Allah membua pintu rezeki untuknya.. Katanya, sekarang dia hanya bekerja kat kedai runcit...kat restoran2...yang mana gaji hari sebanya RM10...kesihan aku dengar.. tak tahu betul ke tidak ceritanya tu...tapi dari riak wajah dan nada dia...aku anggap itu betul. Kalau betul pun dia nak tipu semata2 nak RM500 ni, itu terpulang pada dia la..


sekadar gambar hiasan
Aku ok saja...sedikit sebanyak buat aku sedar yang kat dunia ni, memang ada orang yang lebih susah hidupnya daripada kita.. Bersyukurlah dengan nikmat yang diberikan pada kita searang. Alhamdulillah.

Baru-baru ni..ada la sorg budak ni.. baru form 2 tegur aku..."status ko di FB kebanyakkan dlm BI kan? Mcm mana ko pandai BI ar? Leh gitau?" hahaha aku gelak jer la... (sbb aku tahu level BI aku mcm mn)...tapi yg dia tak tau tu, betul ke grammar yg aku guna selama ni..aku main belasah je pun hahaha...

Tapi, utk tidak mengecewakan budak tu aku terus terang jg la. Aku gitau dia yang sebenarnya BI aku pun bukan betul sangat. Aku sengaja ja tulis BI di status aku tu sebab dengan harapan ada orang betulkan english aku. Buat apa malu...lantak la kalau salah pun...yg penting ko cuba..

Cakap pasal BI ni, memang aku mengaku yg BI aku hampeh sikit. PMR aku dapat D kot...hahaha SPM plak dapat 6C. (awal2 lagi dah ngaku kat budak tu dengan result aku) tapi dia tak percaya juga result aku gitu...(bagi penampar kang haha) mahu tak mahu aku share la petua yang aku guna sejak dari tingkatan 3.

1. Start form 3 aku dah buat journal (kira macam diary) then journal tu aku tulis dalam bi..of course la berpandukan kamus bulat2..kalau baca balik, memang sebijik macam karangan BM haha then, journal tu aku hantar kat guru BI aku tuk disemak..tu la aku buat sebelum PMR..syukur la PMR aku lulus jugak walaupun dpt D..sbb asal trial PMR msti aku dpt E hahaha So, melalui tulisan ko bleh improve sikit vocab ko.

2. Banyakkan membaca news paper sbb di news paper tu, banyak words baru yg kau akan jumpa..dan berulang2...so, bila ko tgk kamus...ko akan ingat maksud dia (tapi aku ni biol sikit..cepat lupa) hahah

3. Jangan putus asa..jangan cakap BI tu susah..actually  BI ni fun..paksa diri tuk suka BI..and the most important is...jgn benci guru BI kita..ko kena sedar yg kebanyakkan guru BI ni garang...tapi sebenarnya dorg ni baik sbb suka membantu pelajar dorg yg mau improve BI...(aku sendir mengalami)...thanks teacher..

4. Ko kan ada henpon...so, why not ko praktis tulis BI dgn kawan2...lantak la salah pun...yg penting ko leh jadikan BI ni sebahagian daripada bahasa harian ko..tak kisah la ko mau guna fully BI ker..half BI ker..yg penting ada...hehehe

5. Jangan malu untuk bertanya maksud sesetengah word yg kita tak tau dlm BI...ni yg best! kalu kawan kita gitau words tu dlm BI...kita leh ingat terus sbb nada and tone suara dia buat kita ingat apa yg dia cakap... heheh

6. Kdg2 pengaruh rakan tu pun penting...ko tak jeles ke tgk kwn2 ko kat skolah pandai BI??? time aku skolah menengah dulu...kebanyakkan kawan rapat aku terer BI beb...so, aku mana mau kalah...haha kesian kawan2 aku jadi mangsa tempat aku bertanya...hahah (by the way, thanks guys kamu mmg byk membantu) dalam diam and secara tak langsung kamu dah jadi inspirasi aku tau x? hehehe

Em....macam2 aku gitau..ntah dia amik kisah ke tak..hahaha lantak la ko budak...klo ko mau ikut...ko ikut la..kalo tak pun aku tak kisah...hehehe sbb BI aku pun BI biasa2 jak...bukan power sangat2 pun.. Tapi, alhamdulillah daripada ZERO...at least aku dah faham English ni wlupun tak faham semua haha...klo dulu, SUMPAH! satu baris ayat tu pun lama aku nak faham...kena buka kamus and cari satu2 perkataan tu di kamus tuk translate..hehe....

Kat dalam Blog ni pun, klo ada org post dlm English mmg aku suka baca...aku suka cara dorg susun ayat..olah ayat dlm BI...sikit2 aku belajar la dari sana...BLOG MEMANG BEST! Banyak aku leh belajar...

kawan aku (nidal) pernah berkata: "KALO KAT OVERSEA TU, HANYA SATU BANGSA JE YANG AKAN GELA KALO KITA SPEAKING...IAITU ORANG MELAYU"...

Persoalannya, ko mahu MALU ke atau ko mahu PANDAI???? lu pikir la sendiri...hehehe

Salam para pembaca. Saaya saja nak memperbetulkan keadaan. Sebenarnya sekarang ni saya bertugas di bawah LHDN cawangan Kota Kinabalu. Memang dilantik untuk mengedar dan menerima borang BR1M untuk kawasan Beaufort. 



Baiklah! Saya rasa terpanggil untuk memperbetulkan keadaan. Mengenai dakwaan borang palsu atau tidak. tolong beri perhatian kat sini..kat bawah ni ada 2 jenis borang yang berbeza. 

Borang 1 kat atas ni didakwa sebagai borang palsu kerana dalam borang tersebut ada meminta 
A10: Nama Bank dan 
A11: No. Akaun Bank. 
Hahahaha Sebenarnya, Borang 1 kat atas ni adalah borang original juga. Untuk pengetahuan para pembaca semua, borang 1 ni adalah borang pertama yang dikeluarkan oleh MoF sebelum diedarkan kepada awam. Namun begitu, ketika sesi taklimat diadakan, timbul persoalan 
"Macam mana jika ada orang kampung (pedalaman) yang tidak mempunyai bank akaun untuk memohon BR1M ni? Adakah mereka perlu membuka akaun bank yang baru?".. 
Namun begitu, persoalan itu sebenarnya sudah terjawab, dimana kpd mereka yang tidak mempunyai akaun bank boleh memilih option:  
A12 iaitu "jika tiada akaun bank, sila pilih kaedah pembayaran: 
1. Bank Simpanan Nasional
2. Pos Malaysia Berhad

So, takda masalah kat situ dah. Namun, setelah dikaji semula oleh MoF, pihak berkuasa telah memutuskan bahawa semua pembayaran nanti akan dibuat menggunakan VOUCHER sahaja. So, samada org yg dah memang ada akaun atau takda, semua sama. tak payah fikir2 dah. Oleh itu, telah disemak dan difinalised   betol2...maka wujudlah borang 2 kat bawah  ni. 
Jadi, kesimpulannya mana ada borang palsu...kedua2 borang tersebut adalah original..Namun, yang hanya akan digunakan dalam proses BR1M ni hanyalah borang 2. Kami sendiri pun tidak tahu, macam mana borang 1 tu boleh terlepas dan terkeluar em...em..em..sedangkan kami sendiri tak diberi pegang borang tersebut. Hanya sekadar melihat di slide ketika taklimat dibuat. Bijak bebenor org skg ni..

Tapi, memang sedih la sebab borang tu diedarkan PERCUMA, namun ada pihak yang tak bertanggung jawab yang telah menjual borang tersebut dengan harga yang tak munasabah! melampau! 

Kemudian, tadi...ketika sibuk menerima borang...kami diserbu lagi, mereke medakwa bahawa borang photostat@copy tu tak boleh pakai. Adui! bengong ke apa..sedangan borang yang kami edar tu pun semuanya dah di photostat (tapi lebih berkualiti dan ink yg terang/jelas)...apa plak masalahnya borang copy tu tak bleh pakai. Nanti key in dalam sistem tu bukan borang tu...tapi details yang ditulis dalam borang tu la wey!...wat penat mulut jer nak terangkan....adoyai!

K la para pembaca...tolong sebarkan pasal ni kat kawan2 ye...

p/s: Aku kena prepare plak malam ni sebab esok pagi kena bagi taklimat kat ketua kampung, JKK, dan KAN mengenai borang BR1M ni sebab dilaporkan bahawa ada sesetengah orang kg (pedalaman) yang tak tahu pasal BR1M ni lagi. So, kena terangkan mereka betul2 sebab mereka yang akan ditugaskan utk edar borang tu nanti...(due dah nak habis, baru sibuk2 suh bagi taklimat) apa pun...Gud Luck Mr.K hehehe

Kerajaan telah mengumumkan dalam Bajet 2012 untuk memberi bantuan tunai secara one-off sebanyak RM500 kepada isi rumah berpendapatan RM3,000 sebulan dan ke bawah.

Borang permohonan boleh didapati secara percuma di Jabatan Pembangunan Persekutuan, Pejabat Daerah dan Pejabat Cawangan / Pusat Khidmat Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia.

Syarat Permohonan adalah seperti berikut:

Syarat asas:
1. Warganegara Malaysia
2. Ketua keluarga bagi isi rumah berpendapatan kasar RM3000 sebulan dan ke bawah

Takrifan Ketua Keluarga:
- Individu yang berkahwin atau
- Ibu atau bapa tunggal yang mempunyai tanggungan atau
- ketua keluarga yang bujang dan mempunyai tanggungan atau
- warga emas sebatang kara

Dokumen yang diperlukan
- MyKad / kad polis / lad tentera
- penyata gaji (bagi pemohon yang makan gaji/ upah)

Permohonan bermula pada 10 dis 2011 hingga 9 jan 2012

korang boleh layari http://www.treasury.gov.my/ utk maklumat lanjut....


p/s: confirm penat melayan orang awam esok.... Semoga berjaya mengharungi perangai mereka. hehehe


Assalammualaikum...
Ya Allah...macam dah lama gila aku tak menulis sejak2 aku dah menjadi anak kampung ni...
dah jarang-jarang aku online beb...huhuhu
sangat2 rindu dengan dunia blog...
rindu nak baca post2 kawan2...huuuu
tapi apa boleh buat....
takdir aku dah memang begini...
kejap ada kejap takda...
tapi thanks kpd kwn2 yg tak bosan2 singgah ke blog yg usang ini...
thanks jg kpd mereka yg tinggalkan pesanan kat shoutbox aku...
aku hanya online sekejap semata-mata utk melepaskan rindu kat blog ni...
ok...tu je...
klo ada umur panjang aku on9 lagi...


by:
mr.K

Salam. Here we go. Berikut adalah pemenang top 3 yang telah dipilih sebagai pemenang. Kepada mereka yang dah terkands di ten gah jalan, jangan kecewa. Korang boleh cuba next time. And also thanks for join my contest. But then, so sorry to make you guys dah menunggu lama untuk mengetahui result ni.

Tempat pertama: Ialah number 43 (click here)
Tempat kedua: Ialah number 24 (click here)
Tempat ketiga: Ialah number 76 (click here)


Ok...kepada para pemenang..anda diminta untuk menghantar details anda seperti nama penuh, alamat surat menyurat, no.tel (jika perlu), dan lain-lain ke email ini writetoboy@gmail.com. untuk penghantaran hadiah. terima kasih.

Atau pun, korang boleh send details tu ke entry ini, (jangan risau, saya janji details tu tidak akan diapprove untuk privasi korang).

















Keputusan pengadil adalah muktamad.

Salam. Hye...lama tak update. Ada yang rindu aku tak ni??? hehehe puihhh! perasan nak mampus. Sila bagi penyepak. hahaha Well, hari ni baru dapat online. Sebabnya hari ni aku keluar pergi KK. Jalan-jalan jap. rindu pulak kat bandaraya KK. hehehe

Baiklah. Hari ni aku nak umumkan top 10 bagi contest pantai yang aku anjurkan tu. Minta maaf la banyak-banyak ya sebab terlalu lama untuk aku umumkan sepatutunya apa yang aku kena umumkan. Tapi oleh kegrana terdapat masalah yang aku tak dapat elakkan, so segala-galanya terlambat. Sorry sekali lagi ya.

Baiklah. Berikut ialah gambar-gambar yang terpilih untuk jadi juara, tempat kedua, dan ketiga.











Tahniah kepada yang tepilih ya. Kepada yang tak terpilih tu jangan sedih-sedih ya. Bagi pihak penganjur, gambar yang dipilih oleh pengadil yang dilantik ni semua cunu-cun. seperti ada cerita disebalik gambar yang diambil tu. terbaiklah., Cun tak gambar-gambar ni semua? Bagi aku...ok la... pengadil memang bijak memilih. Daripada 10 gambar tu, aku sendiri pun tak tahu lagi gambar mana yang akan mendapat top 3.... Ok...sila tunggu ya..

Betry lappy dah lemah. So, before tak boleh online..aku nak post coretan di masa lapang aku time tak boleh online kat rumah...sila baca kalau ada masa.....

Ditulis pada: 13 February 2011

Salam. Kebelakangan ini, memang banyak kita dengar kes-kes buang bayi. Banyak sangat. Kalau nak kira, memang tak cukup dek jari-jari yang ada. Memang berkulat telinga dengar. Mata ni dah naik rabun duk baca berita yang sama di dada-dada akhbar. Tak habis-habis. Tak kira tempat. Sama saja.

Dalam hal ini, tak tahu nak salahkan sesiapa. Nafsu? Latar belakang keluarga? Kurang pendidikan? Kurang didikan agama? Kurang pengawasan ibu bapa? Tu antara factor yang seiring kali dikaitkan dengan semua ni.

Bahananya, biasanya, hasil daripada semua tu? Wanita yang kena tanggung. Malu? Sakit? Derita? Semua wanita yang kena tanggung. Masa mula-mula nak buat. Sama-sama rasa nikmat. Tapi bila benih dah menjadi, lelaki lari lintang pukang sebab tak nak tuai hasil ‘benih’ tu. Takut nak tanggung malu sama-sama. Takut nak tanggung Sakit sama-sama. Takut nak tanggung derita sama-sama. Bagi si lelaki, hanya nak sedap je. Nak seronok je.

Mula-mula tabor janji, bila dah tabur ‘benih’ dan benih tu menjadi sebab tanah subur. Dah! Blah gitu jer? Kadang-kadang tinggalkan tanpa khabar. Tak pun dia mengaku yang dia dah tanam ‘benih’ tu. Sebab? Mudah je. Tak nak tanggungjawab. Bila ‘benih’ tu dah keluar. Kesian pula si ‘benih’ tu sebab dah ada status. Status apa? Status ‘benih’ haram. Adui. Kesihan si benih yang tak tahu apa-apa. Alih-alih dah dapat nama haram.

Si wanita pula. Susah nak kata. Dah la sakit tanggung azab saat nak keluarkan ‘benih’ tu. Malu jangan nak kata la. Semua dia duk tanggung sorang-sorang. Memang kesian gak. Tapi, nak kesian ke kalau ‘benih’ yang dia keluarkan tu dia buang plak?? Bertambah-tambah dosa yang dia tanggung doh. Tak fikir ke? Kesian kat ‘benih’ yang kuar dengan sihat tu.

So, sekarang ni memang kita tak boleh nak salahkan si jantan atau si bentina. Dua-dua salah. Dek kerana ikutkan nafsu. Semua tu boleh terjadi.

p/s: Ingat lah… Sedap buat…akibatnya adalah Derita..ada betul?

Salam. Lama tak online dengan laju. Memandangkan aku ada kat area pekan so nak amik kesempatan la mengonlinekan diri dengan laju. Apa khabar kalian semua? Amacam study? Amacam awek korang? Balak korang sihat? anak-anak korang sihat?? Parents korang? hehe (kalau semua nak tanya, jenuh nak tulis ni...heee)

Sebenarnya aku nak g berurut ni.. Nak cari yang baik punya...hee.. nak urut yang tutttt....hahaha... takda la weyh! aku nak urut buang angin jer. Nak amik kesempatan ikut akan aku g urut anak dia.. sebab susah nak buang air besar. Katanya. Aku lak??? Memandangkan aku dah aktif semua main takraw kat kampung, so memang sakit-sakit badan..So, nak buang lenguh-lenguh ni, and nak ringankan badan...heee

Tukang urut ni hebat. Seorang wanita, cantik...ops! tapi dia seorang nenek ye...amik perhatian itu...haha Kenapa aku cakap hebat? Sebab dia hanya urut bahagian kaki jer...Tapi urutan itu dah merangkumi seluruh badan. Hebat bukan? Dah kelebihan dia. Aku sampai jer kat rumah dia ni, dah ada 2,3 orang yang tengah tunggu turn nak minta urut. Em...terkenal juga dia ni rupanya.

So, sekarang ni memang ada kat rumah dia la. Sabar je tunggu turn.. Ada ramai lagi ni. So, before my turn is coming, better online dulu... Lebih kurang 3 jam je leh online. Yelah aku tak bawak charger. huhu

Hah,korang! kalau nak sihat, jangan lupa bawak berurut. Bukan makan ubat and vitamin je boleh bagi sihat badan. Tapi degan berurut juga boleh menyihatkan badan. Buktinya, kat ibu kota (Kuala Lumpur) tu pun dah banyak rumah urut. hehehe (ketawa sinis)...

Ditulis pada: 14 February 2011

Kehidupan aku hari ni macam biasa. Bangun tidur jer dah mengira hari. Due tuk pergi ke semenanjung dah semakin hampir. Semakin rasa tertekan pulak kalau asyik fikir pasal tu. Memang tak tau nak buat apa untuk mengisi masa yang ada ni lagi. (macam mengira masa nak mati je) Simpang malaikat 44. Alamak, sorry ye..tajuk entry takda kena mengena. huhu

Serius. Aku dah semakin sukar untuk membuat pertimbangan. Bercakap kat rumah ni pun dah kurang. Duduk tengok tv jer memanjang. Dari pagi sampai malam. Almaklum la, cerita-cerita kat saluran Astro Citra and Warna tu best-best. Banyak cerita seram pulak tu kalau tengah-tangah malam ni. So, layan jelah.

Time-time macam ni dah timbul pulak rasa fobia dengan bunyi deringan handphone sendiri. Takut dengan kemungkinan berita pasal penempatan kerja aku tu. Kalau boleh handphone tu aku nak letak jauh-jauh dari aku buat masa sekarang ni. Tak mau tengok! Huhu

Tiap kali orang kampong or saudara mara dan sahabat handai Tanya. “ko kerja mana sekarang ni boy?”.. Soalan yang aku sendiri rasa susah nak jawab. So, paling senang aku jawab “aku kerja kat KK buat masa ni, and sekarang ni tengah ambil cuti panjang”. Nak aje aku cerita yang aku MUNGKIN akan kembali ke semanjung untuk bekerja di sana. Tapi, malas nak cakap, sebab nanti dorang cakap menunjuk-nunjuk. Huhu Bagi aku, apa la sangat kalau kerja di semenanjung tu. Biasa je. Takda nak timbul riak-riaknya. Banyak kena fikir lagi ada kot.

Kalau boring kat rumah, aku duk round-round kat hujung kampong. Lepak kat kedai runcit makcik aku. Borak-borak kosong. Tak pun duk lepak ngan kawan-kawan. Nak rapatkan sillaturrahim sebab lama tak jumpa. Update-update cerita sikit. Petang sikit jam 5 balik umah amik kasut pastu kembali ke gelangang tuk main takraw. Best tol main takraw. Setiap team yang menang akan stay untuk jumpa team seterusnya. Kalau menag lagi, stay la sampai kalah. Maksudnya, kalau menang stay and kalau kalau kalah keluar. Dah dekat seminggu main takraw ni. Servis tekong aku dah kembali mantap. Hehe Dah mai dah. Tapi sumpah, peha memang sakit. Huhu



p/s: Siang menaip kat word, malam baru post kat blog...kalau line mengizinkan. Nasib badan.

Ditulis pada: 13 February 2011

Salam. Selamat malam semua. Memang mencabar betul hidup sekarang ni. Hidup tiada kerja, hari-hari macam rasa kosong saja. Rasanya macam seperti penganggur yang baru lepas habis belajar. Tapi semua ni hanya sementara. Sabar jak la.

Sejak ada di kampung ni. Online memang sangat susah. Aduh.. kalau mau online cepat pun, kena la aku pergi ke pekan. Tapi, malas pula rasanya. Paling-paling kalau nak online pun, bukan tengok apa. Tengok blog and tengok friendster. Tak pun tengok jobsmalaysia.com. Mana la tahu ada kerja datang melamar. huhu

Aku sedar traffic aku dah mula turun sekarang. Dah tak ramai nak lawat sebab aku tak dapat nak balas kunjungan korang. Tahu saja la, nak buka page aku sendiri loading pun sumpah slow sangat. Apatah lagi nak buka page korang. Penat jer buka tab banyak-banyak tapi tak dapat loading. Terpaksa tekan F5 utk refresh berulang-ulang kali. Tu pun kalau rezeki ada dapat la tengok page korang. Tapi sekali nak komen entry korang adooooyai! sangat mengecewakan. Memang tak boleh nak komen. Comment box pulak memang tak loading. Tekanan tol.

But it’s ok for me. Dah tak nak fikir nak tingkatkan traffic buat masa ini. Cukup la kalau dapat lawat blog aku kejap atau dpt tengok perkembangan korang dari (bloggers) dari papan dashboard aku. I really need some space and time right now. Huh… but serius dol. Aku rasa bersalah tak dapat komen kat blog2 yang aku selalu komen and lawat before this. How are you blogger??? Still remember me or not?? heee

Terima kasih banyak-banyak kepada korang yang tinggalkan comment kat entry aku and also kat comment box aku. Appreciate it. But sorry la, memang aku tak boleh nak balas kunjungan korang. Sedihnya.

Cerita sedikit aktiviti aku kat kampung ni. Kat sini memang sejuk, hari-hari hujan, dah la duk rumah papan. Lantai pun papan. Memang sejuk. Tidur kena pakai baju sejuk. Kalau nak beku try la tidur tak pakai baju. haha (melampau siot) haha tak la sampai beku. Tiap petang pula aku keluar bermain. Lama tak turun main takraw. Mula-mula tu ingat skills aku dah hilang, Tapi servis tekong aku tu masih ada lagi. Timang bola pun tak hilang. aku duk try timang guna kaki sebelah kanan 30 kali. I got it. And than, try timang guna kaki sebelah kiri 30 kali pun masih boleh lagi. hehehe tapi setelah bermain 2,3 hari alhmadulillah, dah dapat menyesuaikan diri. Kawan-kawan, sepupu, sepapat, semua pun bagi dorongan. hehe

p/s: teringat kenangan ketika mewakili daerah untuk bermain takraw sehingga ke peringkat negeri Sabah ketika sekolah menengah dulu. Sweet memory.

Salam. Banyak betul dugaan yang aku hadapi sekarang ni. Kepada peserta Contest Pantai By Mr.K, aku sangat-sangat minta maaf sebab aku belum dapat mengumumkan pemenang untuk contest itu atas sebab-sebab yang aku sendiri tidak dapat elakkan.

Untuk pengetahuan korang, aku sudah tidak bekerja. Sebab aku diberi peluang untuk berfikir selama sebulan. Memang agak dilema sekarang ni sebab pertama, aku akan ditransfer untuk bekerja di Semenanjung. Aduh.. Susah nak buat keputusan sekarang. Kedua, Dalam masa sebulan ni, untuk mengelak supaya tidak ditransfer ke semenanjung, aku perlu mendapat kerja tetap di Sabah. Huuuuuu

So, peratus untuk aku pergi ke semenanjung agak tinggi sebab sekarang ni belum ada tanda-tanda aku akan dilamar oleh company-company yang ada di Sabah. Damn! Tapi, aku akan berfikir secara positif. Seandainya aku pergi ke semenanjung aku boleh berjumpa dengan family angkat aku di terengganu fan berjumpa dengan kawan-kawan aku kat sana. Aku mungkin boleh survive kot. Insya Allah.

Jadi, mengenai contest tu kawan-kawan jang risau erk. Aku masih lagi menunggu keputusan daripada pengadil yang aku lantik tu. Katanya ada dah list yang layak untuk menang, tapi dia kena pilih betul-betul. Hadiah pula sudah sedia untuk dikirim kepada bakal pemenang. Korang boleh tunggu bukan??? PLEASE, KORANG TUNGGU LA DENGAN PENUH KESABARAN^^ cuma sekarang ni antara lambat atau cepat sahaja. huhu Sorry untuk itu.

Aku kat kampung sekarang. Memang susah untuk online. Line internet memang slow giler babi. Solowwwwww sangat. Agak sedih jugak la, sebab ada yang tag aku join contest tapi aku tak dapat buat. Nak tunggu page loading tu memang lama gila seh. Aku tak dapat review blog kawan-kawan. Tak tahu cerita terbaru korang. Sorry ya. huhu

Ok, itu sahaja, aku sekadar nak update kenapa aku jarang update blog ni. Bersawang dah kot.


Salam. Tajuk entry dah macam bulan hijrah plak kan. Well sebenarnya, kalau tiada apa-apa halangan aku akan berhijrah ke Kuala Lumpur. Mencuba nasib di bandaraya metropulus itu^^ Memang aku pernah terfikir akan hal itu, tapi tak sangka pula secepat ini.

Seandainya masa itu akan tiba, sekali lagi aku akan meninggalkan bumi Sabah yang tercinta ini. Terpaksa berjauhan lagi dengan keluarga tersayang. Atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan. Mungkin aku terpaksa jua menempuhi keadaan itu.

Bukan sebab merajuk kat sapa-sapa di Sabah ini. Tapi mungkin Dia dah tunjukkan jalan. Namun, jauh di dasar lubuk hati aku, aku tidak mahu berjauhan lagi dengan keluarga. Hanya mampu berharap keajaiban akan muncul.

Lebih kurang sebulan untuk aku berfikir. Betul ke tindakan aku ini, menerima tawaran kerja di sana. Kepada mummy sudah aku khabarkan sebentar tadi. Ada nada-nada kecawa kedengaran. Al-maklum la, anak bongsunya ini BAKAL meninggalkannya lagi. Namun, mungkin ini sudah takdir.

Dalam masa sebulan ini, seandainya aku tidak mendapat kerja yang lebih bagus sebagus tawaran di Kuala Lumpur itu. Aku terpaksa jua PERGI ke sana. Dengan niat untuk mengubah nasib keluarga. TAPI aku sangat-sangat berharap agar Tanah tumpah darah ku ni memberi aku satu peluang lagi.

Untuk pengetahuan, aku sudah pun berhenti dari kerja. Mengejut bukan?. Usah ditanya kenapa. Semua mungkin kehendak Dia. So, sekarang dah 'nothing'. Sekadar berbekalkan sedikit pengalaman. Kerja di seberang sana bakal menunggu. Sebulan lagi. DILEMA. Cuma menunggu kepastian. Kepastian yang tak bersempadan. Aku pasrah lagi. No choice.

Dalam sebulan ini. Aku perlu bersiap sepenuhnya. Fizikal dan mental. Perlu berhadapan dengan cabaran yang seterusnya. Mungkin juga masa ini la aku nak meluangkan masa untuk bersama keluarga.

Esok, aku nak balik ke office untuk mengambil barang-barang ku yang masih belum berkemas. Aku perlu buat handover tugas and kerja aku kepada orang yang bertanggungjawab selepas aku buat kali terakhir.

Kepada rakan seoffice ku, jaga diri baik-baik. Biasakan diri tanpa usikkan dari aku. Biasakan diri tanpa gelak tawa aku. Biasakan diri tanpa menyambut ucapan "Assalammualaikum' and 'Good Morning" dari aku setiap hari. Dah tak ada wakil kaum Adam di office itu lagi. Takdir.

Ada hikmah disebalik semua ini.


Salam. Alhamdulillah, hari ni dah masuk umur 25tahun 1 hari.^^ (perlu ke mention) sila menyampah hehe Contest Pantai tu dah ditutup malam tadi. Sekarang baru siap buat listing. So, list peserta Contest Pantai By Mr.K dah ada kat bawah ni. Korang boleh check samada nama korang tersenarai ke tidak. Korang juga boleh la usha-usha gambar dari peserta lain tu... dan korang boleh nilai juga siapa yang bakal menang. Hari ni dah bagi list ni kat pengadil. Dia akan start mengadili penyertaan korang berdasarkan syarat-syarat dan terma yang telah ditetapkan. So, menang atau kalah tu terima jelah ya. Sebab ni pun contest suka-suka je.

First time wat contest, tak sangka penyertaan begitu memberangsangkan. Insya Allah, nanti aku nak buat contest lagi...seronok pulak ye. Di samping tu, aku leh tambah kenalan. Korang pun leh follow jugak, mana tau ada perserta kat dalam list ni korang tak follow lagi kan...So, kepada mereka yang aku tak follow lagi tu, sila tinggalkan link korang kat entry ni. Aku akan follow terus dan pastikan butang follow korang tu senang nak cari.^^. Tak la nanti terkial-kial mencari kan...^^ Al-maklum la kan..agak busy sket, tambah-tambah baru lepas cuti, byk kerja yang kena siapkan.. Sepanjang cuti tu aku tak leh online. Line tak kuat..huhu.

List peserta Contest Pantai by mr.K:
  1. arep_lockermonth
  2. Biey
  3. akemilurves
  4. Siti Fatimah Fuzz
  5. Noor Fatin
  6. Cik Zatie
  7. Mujahadah
  8. ab@h_Izz
  9. Cute MuM
  10. pengiklanan
  11. eddy syrol
  12. AyinAyob
  13. yat! Amo Titti Punye!!!!
  14. ira mohd
  15. pwincess Lov3y dOv3y
  16. Daniel AdiE
  17. WaNny
  18. Siti Noraisyah
  19. NURUL NADIA ROSLAN
  20. Fanzi Ruji
  21. budak kampong
  22. eb ezrin2
  23. Khairul Amyruddin
  24. Cik Shiqa
  25. Ayah cikLuna
  26. DeLaiLa
  27. wan nurul hezrina abd halim
  28. iekasub
  29. nur ikhyar dee
  30. wiernadriezan
  31. revolusicinta
  32. anithabilchan
  33. ZAHIRAH IBRAHIM
  34. Nadiah Sidek
  35. pieyaris
  36. lurun nauzzi namzar
  37. kyoo reza
  38. Are'Ja_(",)
  39. NorMa aZurA iSMaiL
  40. Nana
  41. islah_nafsina
  42. shaz
  43. EZAN IDMA
  44. tulips etu chinta
  45. pinky
  46. angloko
  47. HadifaR_R
  48. [n] ajiha fuz[i]
  49. sharifah athirah izyan
  50. luqman
  51. HelmyBizarre
  52. ikin
  53. Rezz Fukumoto
  54. Bella
  55. juelee
  56. zoncapriku
  57. mRs sYa
  58. my shaizhar blog contest
  59. tatiana
  60. Fifi
  61. Chekgu Azrine
  62. famjad89
  63. LYA m@m@ ASYA
  64. miemen
  65. Eddy Stone
  66. nurul cunashy
  67. fatin fasihah masnon
  68. bintangbiasa
  69. Mrs. Asida
  70. fa10
  71. MiMie AddNin
  72. shera haifa
  73. Mama Zharfan
  74. h A n Y S
  75. N Athirah
  76. achik yg kuat sgt membebel
  77. ibuayahdamia
  78. syazaa
  79. fiefamohdali
  80. aja_syg
  81. Cik Sara
  82. Mentadak Mentadu
  83. aNis sHazLiN
  84. mie momo chan
  85. cikpunyahady
  86. Ibu Ayra
  87. Sheira

Ok. Keputusan pertandingan akan diberitahu kemudian. Tapi dalam masa terdekat juga la. Bergantung pada mood pengadil.^^

Salam. Baru aku dapat online!.. Sali tengok comment...Perghhhhh! Banyak gila penyertaan di saat-saat akhir contest pantai tu...^^ thanks for join ya guys. Dah tinggal beberapa minit lagi. hehe

Hari ni juga adalah birthday aku yang ke 25 tahun. Ermm.... Betul ke aku dah 25 tahun ni? puk..puk..puk... (tepuk pipi yang comel ni) haha.. Tahun ni takda birthday party. So, hidup mesti diteruskan seperti biasa. heehee

Hari ini juga adalah birthday blog aku yang ke 2 tahun. Perghhh.... Dah tua dah blog aku. Kalau bela kucing, memang dah beranak pinak ni..hehehehe

Salam and selamat malam semua. Malam ni aku dah kat rumah di kampung. Bercuti gitu. ^^ Line tenet pun lemah longlai semacam. Nak upload foto sangat la lembab.

Petang tadi time aku sampai kat beaufort, aku spent time kejap ngan kawan-kawan aku. So, sepetang kami pergi makan sama-sama. makan sate, makan abc, pergi beli barang kejap. Rasa syok pula rasanya bila kawan lama yang lama tidak jumpa. Lepas tu berkumpul. Masing-masing dah ada kehidupan. hehe

Rasa rugi pula tak dapat upload gambar. Aku janji, nanti bila dah balik kk or line tenet dah ok..aku akan upload gambar-gambar tu. Ok la...aku sekadar nak update kejap..

Just nak doa, semoga musibah yang menimpa rakyat Malaysia samada dalam negara dan luar negara akan berakhir. Mari kita ramai-ramai berdoa untuk keselamatan mereka semua.


Salam. sekarang ni aku duk dalam bas. On my way to kampung. Aku pun nak sambut CNY. Kenapa? tak percaya ya? aku pun ada family cina ma...hik3... Ok, aku amik kesempatan kejap jer... nak update skit...pening aku duk menaip dalam bas ni...hehehe da....


Topup Giveaway oleh wow.berita.com (click sini kalau nak join dan untuk maklumat lanjut)

Untuk pengetahuan mr.wowberita...aku dah termasuk dalam list http://wowbloglist.blogspot.com/ tu.. so, rasanya..dah layak untuk join contest ni...^^ orang sabah pertama yang masuk dalam list tu...

rasanya..entry yang paling menarik dalam blog aku tu..
1. Contest pantai by mr.k (masih lagi dibuka sekarang..due on 7 feb, 12.01am)
3. My girlfriend (kisah cinta pertama hingga kini)

Slogan: "Kalau dapat topup RM3, saya akan............" (tidak lebih 20 patah perkataan)
..... transfer kesemuanya (RM3) tu kat my mummy.. Sebab kalau dia takda kredit pasti dia akan request kat aku, anak bongsunya.

(cukup cukup 20 patah perkataan)

saya nak tag: Juliana Mirul (my new follower) ^^



Salam para pembaca semua. (ada ke yang baca) lalala.. Focus ngan tajuk entry ni. Mungkin ramai yang sudah tahu pasal cerita Ariel Peter Pan ni kot. Sebab aku tahu rakyat Malaysia ni memang kaki membaca dan mengikuti perkembangan semasa. Tak kira dalam negara or luar negara. So, aku tak perlu nak ulang balik berita yang telah ditulis oleh wartawan-wartawan yang bertauliah tu.

Bagi aku la kan. Apa la nak heran sangat dengan benda-benda ni. Memang dah akhir zaman, perkara-perkara 'panas' tu dah macam adat kat mana-mana. Sebab iman tak kuat. Mungkin juga terpengaruh dengan budaya barat. Apa-apa je la. So, apa yang berlaku tak perlu diperbesar-besarkan. Bukan ka semua tu dah memberi aib kepada si pelaku. Dah memang aib, ditambah lagi aib. Kat ke dah terlebih rasa. kepada Ariel. Anda memang malang.

Eemm.... rakyat indon ni pun satu...benda tu pun nak kecoh... itu hal peribadi si ariel.. biar la dia tanggung... ni siap nak protes lagi ngan keputusan mahkamah tu...bagi itu dah cukup seksa untuk dia (ariel) tanggung di dunia ni...selebihnya biar Tuhan yang punya urusan...Konon-konon si Ariel ni dah menjatuhkan moral negara (Indonesia) bagai.. Ok, yang dorang wat rusuhan tu ada moral ke tak? siap ada yang pakai ketayap lagi, pastu baling telur busuk, jerit bagai nak rak..(seolah jeritan ketika ariel membuat persembahan kat pentas).. So, itu BERMORAL ke?? Rasa-rasanya yang duk keras menjerit tu adalah kaum dewasa.. Macam la dorang tak buat salah macam si ariel. Cuma bezanya, dorang (orang awam) ni tidak ketahuan.. ntah2 legi hebat daripada kes si Ariel.. Tapi 'ikut-ikutan' wat rusuhan bagai... (ish..ish..ish...gelang kepala)

Wahai rakyat indonesia yang "bermoral"... takkan kerana si areal ni selebriti yg dah buat salah dengan 'video panas' beliau dah membuatkan korang rasa negara korang tu dah tercemar.. come on la! rasanya kat indonesia tu ramai sangat pelacur, gay or what so ever yang lebih teruk dari si ariel tu...tapi korang buat tak kisah pulak..takda pulak dengar masuk mahkamah, kena tangkap oleh bapa polisi... Tapi, oleh kerana semua kenal kat dia (penyanyi terkenal)... terus huru hara seindonesia.. Kuat betul penangan si Ariel ni. (kagum kejap) hehe^^
Kiranya sebelum ni, rakyat seindonesia memang memuja-muja dan memuji-muji kat ariel kot. Malah mungkin ada yang minat sesangat kat dia kan. Sebab tu, bila dia buat salah semua orang tak boleh terima kenyataan. aku bukan la nak sokong si ariel ni. bukan juga seorang peminat fanatik dia. tapi, sebagai umat islam.. kita tidak perlu untuk buat perkara-perkara yang boleh menjatuhkan maruah sendiri, agama, dan negara dek kerana tak puas hati dengan keputusan makhamah.

Andainya la kamu (rakyat seindon yang buat rusuhan tu) dapat pukul si Ariel sebab tak puas hati bagai. Pastu si Ariel ni mati akibat dari tindakan kamu (contoh aja). Adakah kamu sudah puas hati??? Adakah maruah indonesia kembali normal?? Adakah moral korang yang jatuh tu boleh naik balik?? Korang ni kan, tak habis-habis buat hal. Sampai "Hangat" berita pasal kamu seasia. Aku pun dah naik muak nak dengar. Buat sesak dada akhbar kat Malaysia je.

Takpa juga kalau berita korang yang panas ni boleh turunkan harga minyak di Malaysia. Tak pun dapat tarik balik rakyat korang yang 'bermoral' dan berlambak kat pelusuk Malaysia ni balik kat Negara kamu. Itu ok sikit. Ni, takda faedah langsung tuk pembaca 1 Malaysia.

Cukup-cukup la tu. Biar Si Ariel sendiri yang tanggung. Semua tu urusan dia dengan Tuhan. Yang takda kena mengena tu. Korang doa je supaya si Ariel ni sedar, bagi hidayah sikit kat dia..


Cerita ni pasti ada yang dah tahu, tapi aku nak share juga..mana tahu ada yang tak tahu lagi...heheheh so, silakan la baca sampai habis ok....mana tahu kamu boleh praktiskan kat anak kamu yang duk sibuk nak tahu pasal SEX...

Jayman bertanya kepada bapanya.....

Jayman: Pak, betul ke make love tu best?

Bapa: Ha'ah, samalah best macam kamu korek hidung kamu!

Jayman: Tapi betul ke orang perempuan lagi rasa best?

Bapa: Kalau kamu korek hidung, hidung kamu ke jari kamu yang rasa best?

Jayman: tapi kenapa orang perempuan tak suka diperkosa?

Bapa: Kalau kamu jalan-jalan, tetiba ada orang nak korek hidung kamu... kamu suka tak?

Jayman: Ah'ha kan.. emm.. betul ke tak boleh buat tu masa datang bulan?

Bapa: kalau hidung kamu berdarah, kamu nak korek jugak ke?

Jayman: Kenapa orang lelaki tak suka buat tu pakai kondom?

Bapa: Kamu suka tak korek hidung masa pakai sarung tangan?

Jayman: Wahhhhhhh! Bapa ni pandailah!!!

Bapa: (^______^)




Salam and selamat pagi. Tadi sebelum pergi sarapan kat kedai mamak, aku buat blogwalking kejap and sekali aku terpesona dengan Contest daripada jejaka terhangat sebab dia nak bagi handphone free. Wow! superb la bebeh!~~ Aku memang terpegun dan terpeson. Kemudian simpan hajat tu nak buat lepas pergi sarapan. Hal-hal kerja belakang kira. Yang penting buat entry pasal contest ni. Sapa tak nak barang free beb! haha^^ Kepada yang nak join, sila click link kat atas tu lihat sendiri syarat-syarat pertanding ok.^^

Ok, sekarang aku nak masuk pada isi kandungan utama. Dengan tidak tahu malunya aku nak senaraikan kenapa aku nak dapat Henpon Free dari Jejaka Terhangat ni.. hehehe

Wahai Jejaka Terhangat, meh aku cerita kenapa aku nak hendpon free ko tu meh. Asalnya, handphone aku ialah nokia X6 (seperti dalam gambar)...Sejibik rupa macam tu. Gambar tu aku cilok dari Google image. Time aku beli tu konon si sales man tu khabo ni ok. Jadi, aku pun beli la dengan hati yang terbuka. Malas nak dengar dia nak promote lebih-lebih. So, aku bayar la dengan harga RM1100.00. Wah! memang bergaya la aku dengan handphone baru.

Malam pertama aku beli tu, memang ruang bilik bercahaya dengan terang benderang dan gilang gemilang sebab aku duk explore applications dalam handphone tu. masuk sana and masuk sini. Click sana and click sini. Yelah, first time guna handphone touch screen la katakan. Dan malam tu jugak la duk mesej kawan-kawan rapat semata-mata nak khabarkan yang aku beli handphone baru. Rasa seronok sebab dapat menjeleskan mereka dengan handphone baru aku setelah berkali-kali aku dijeleskan. hahaha Nasib aku takda no tel Jejak Terhangat. Kalau ada, confirm aku sms ko jugak tau Jejaka Terhangat.

Tapi keseronokkan yang aku kecapai dan nikmati tu tak bertahan lama tau Jejak Terhangat. Tu la padah menunjuk-nunjuk. Padan muka aku. dush! dush! dush! lain kali tak perlu berlagak bagai nak rak. Diam-diam sudah. Satu hari tepon kesayangan yang dimanja dan dibelai tiap hari tu dah menunjukkan perangai tak sampai 1 tahun. Tiba-tiba screen ada masalah. Berkaitan dengan hand phone tu, aku ada buat entry dengan tajuk: Enset ku berasal dari gurun sahara la weyh!! (sila click tajuk tu utk baca pasal enphone aku tu) tak nak baca pun takpa.^^ Tapi sebab dan masalah tepon tu aku dah cerita kat entry tu. siap ada SAJAK hentam tuk tepon tu lagi.^^



Memang aku sakit hati betol la hang tau x Jejaka Terhangat, sebab gara-gara tepon tu aku beli tepon baru. Tu pun buka 1st hand ok. Aku beli dari kawan dengan harga RM50 sebab dia ketandusan duit time tu. So, kebetulan aku pulak memang nak beli tepon biasa-biasa. Well, bila dah pakai tepon 'baru' tu, kira ok la jugak. Jejaka terhangat tau kenapa? Best jugak walaupun tak dapat amik gambar, tak dapat dengar mp3, tak dapat rakam video, dan tak dapat rakam suara sendiri bila nak menyanyi ke laut, tapikan tepon tu ada LAMPU PICIT, dan ada RADIO ok!! betray pun tahan 1 minggu..?? hahaha (dengan bangga).

Walaupun ada tepon "baru" tu. Tapi nokia x6 tetap aku simpan dan sentiasa bawa kemana-mana. Sentiasa ada dalam poket aku ni hah. Memang aku masih guna. Tapi tu la...kena tunggu lama untuk buat tepon loading secara normal tak pun terpaksa jemur di bawah pancaran matahari, bagi dia panas. Tepon tu aku guna simcard digi. Kiranya aku memang ada 2 simcard la. So, seandainya aku dapat tepon free dari ko wahai Jejak Terhangat, aku just pakai 1 tepon dengan 2 simcard yang boleh diaktifkan sekali gus. best! best!.. Tepon nokia x6, aku akan jual dengan harga lelong dan tepon 'baru' tu aku akan kasi anak buah aku yang masih kecik tu. Supaya nanti kalau aku call leh dengar suara dia selalu (padahal tak pandai cakap lagi ok).

Wahai Jejak Terhangat, ko tau..sebelum ni, tak pernah orang bagi aku tepon tau kecuali bapa aku. Dulu, time habis je form 6, aku duk minta simpat dengan wat muka comel minta kat abang aku 1 tepon, tapi dia tak kasik padahal dia ada 2 tepon. Then, aku try buat muka comel lagi tuk minta kat akak aku.. dia pun tak kasik. Tapi, bapa aku pulak kasi aku tepon yang dia beli kat kk (second hand nokia 2300). Tu pun aku sangat bersyukur ok. dapat gak aku merasa pakai tepon.
Memang happy giler aku guna tepon ni, tak tinggal tau aku bawa ke mana-mana. Tapi atas sebab rosak dan ada problem time kat universiti, aku p gadai. Lepas tu, bila aku sanggup guna duit PTPTN sebab nak beli tepon Expressmusic 3510. Pergh! tepon ni memang tahan sebab aku masih elok sampai sekarang. Tapi sekarang HP tu aku dah bagi kat abang aku, sebab dia kata dia takda handphone yang ada camera. So, sebelum aku bagi kat dia, aku siap ungkit-ungkit kat dia yang dulu time aku minta tepon kat dia camna kan. Last-last aku bagi gak la sebab aku kesian tengok dia pakai tepon yang yang 'takda camera tu'. Time kat penang dulu, aku beli tepon Sony (macam dalam gambar tu). Biasa la, dah dapat duit mmg pasang niat beli tepon time tu. lagipun terpengaruh dengan tepon kawan yang cun dan berjenama sony ericsson tu. Tapi, kes yang sama juga. tepon tu aku bagi kat akak aku sebab dia ckp tepon dia ada promblem, lagipun dia suka tengok tepon sony tu, comel. So, aku pun bagi la tepon tu, tapi duk membebel jugak sebab sebelum ni, permintaaan aku tuk memiliki tepon mereka tak pernah tertunai. Tapi, memandangkan aku agak mampu sikit beli tepon drp dorg. So, aku bagi la tepon tu. Itu pun selepas aku beli tepon nokia X6. Kira mereka memang beruntung ada adik bongsu macam aku. Senang nak amik kesempatan. Aku ni memang mudah kesian kat orang. tambah-tambah kalau adik beradik sendiri kan..huhuhu

Korang dah boleh aku yang mana kan.. ni la aku bersama akak and abang aku.

Ok la. Aku dah spent time lama sikit pulak rasanya tuk cerita pasal tepon aku kat ko wahai'Jejaka Terhangat'. Pasni aku nak buat kerja aku pulak, quotation tuk client nak kena buat, call client sana, client sini, client seberang laut, atas pulau, tepi laut dan dalam hutan (bukan cik monyet tau). aku pasti mereka rindu nak dengar suara aku yang merdu dan lunak berkrim coklat ni.

Ok la Jejaka Terhangat, kalau tak terpilih tuk jadi pemenang pun takpa la. aku sekadar berkongsi hidup aku bersama dengan kisah handset aku.^^

aku nak tag:

tq........


nota: Contest Pantai by mr.K masih dibuka sehingga 7 Feb 2011 (12.01am)


Salam. First of all, thanks a lot to you guys who joining my contest (tetiba bersepiking) ^^. By the way, for your info.. Hadiah aku dah sediakan. That size is not too big, and not too small. But then, memang chomel.. sesuai untuk uda dan dara. Mak dan abah pun leh simpan. hehe..

But now, the problem is aku nak cari kotak tuk balut benda tu, pastu nak post.. berat tu memang tak berat langsung.. Angkat guna hujung jari pun boleh.. haha tapi benda tu bukan la leper... dan yang pasti bukan key-chain dari Sabah. haha kan top sekarang cey-chain yang bertulis Welcome to Sabah. Pastu ada image Gunung Kinabalu la, Alat musik Sabah la, Bunga refflesia la, orang pakai baju kadazan la. haha bukan itu ok.. Benda ni sebenarnya aku buat sendiri pun boleh. Simple but cute. Simple-simple pun harga cukup tuk aku buat belanja makan tengah hari. Tapi tuk korang.. Aku beli jugak coz its so cute... hope that who will be a winner later, you'll keep it carefully. Ermmm...should i put my picture together into that present?? (wah! bajet nak fofular lalala) no need i guest. Just enough i put some wishes right?... hehehe (tapi kalau bubuh gambar pun ok gak, because you'll remember my face and that present is from me) lalala *ok, sila menyampah ngan aku sekarang! ^^

Bagi si pengadil contest pulak dah mula pening kepala once i mentioned to them that my contest's participants are more then 50..hahaha... ye kabo ye takut pening pale nok pilih hok ane se hok paling cun. Doh ye stuju nok jadi pengadil ork.. hehe jadi, tu memang doh tugah ye ah... pergh! bapok pekak gile bhs ganu aku ork..hahah (lama x dgr ckp ganu).. doh kalu saloh tu mung kabo ke aku deh, leh aku betol kang...lalalala

Ok, hangpa suma takyah duk pikiaq pasai suma ni noh. Hangpa duk join pun dah kire ok. Ceq ade gak p usha-usha tgk penyertaan hangpa suma, and kesimpulannya, gambar hangpa memang comei.. kalu skali imbas, memang ade yang menarik perhatian ceq. Tapi ceq bukan pengadil, jadi biaq pengadil duk pilih yang terbaek dan keputusan di tgn mereka..(bhs utara pun best doh)...^^

So, kepada yang belum menyertai contest ni, you still have a time to join because the due is this coming 7th feb (12.01 am). Click Here to join the contest. Be hurry before you late.. (B.I tak betul duk ngegada berB.I) hahaha ada aku kisah...larikkkkkkkkkkk!!!!!!!

Ok..aku nak join jadi bloglist mr.iqbal hakimi ni hehe...siapa yang nak jadi bloglist mamat ni. apa lagi, mai la meriahkan ea...hik3 korang just letak headar dia tu sebagai syarat..tapi ada lagi syarat2 lai... kalau korang nak tahu..clik (SINI) tu pergi ke blog dia ok...So,kalau dah pergi tengok kat blog dia, apa lagi..korang buat la entry pasal mamat ni. Tak rugi pun. Sambil2 nak promote blog korang kan.. tapi aku tahu la dia nak berapa org..tak kisah la semua tu..hehe

Kalau korang perasan, mr.iqbal ni rajin update blog dia. sebab tu la follower dia boleh tahan ramai. Dia suka review blog orang lain.. (rajin mamat ni)^^ daripada pembacaan dan penghayatan aku selama aku jadi follower mr.iqbal ni, blog dia adalah untuk nak share info-info, tempat meluahkan perasaan, tempat nak koment itu dan ini, rajin join contest antara bloger..perghhh! Aku tak heran la kalau ko boleh jadi popular suatu hr nanti la mr.iqbal hakimi. hehehe ^^

Satu yang aku perasan pasal mr.iqbal ni, dia memang minat artis cantik malaysia iaitu Lisa Surihani. ada-ada jer entry dia pasal Lisa. tapi aku suka cara ko olah ayat ko..simple, selamber, dan jujur...

Kalau tak silap aku, mr.iqbal ni masih belajar lagi. kat uthm ke uitm...emm... uthm kot.. Tapi, aku salut gak ar...dalam sibuk2 jadi pelajar, ko sibuk gak jadi blogger tegar ek.. ntah esimen ko pun ko tak layan sangat kot. Aku rasa ko lebih pandang blog ko ni daripada pandang esimen ko kan? hehe... hamboi! melampau tol plak aku tulis ni ea.. Tak la, itu sebagai perumpamaan jer.. sebab aku pun tak la seaktif ko walau pun dah nak masuk 2 tahun berblog ni...Oh ya, tarikh bulan kita start berblog ni sama tau.. aku start berblog ni pun pada bulan feb, iaitu 6 feb 2009 (tarikh birthday aku jg). jom celebrate birthday blog kita nak??? hahaha ^^

Ok, kategori aku ialah:
** BEKERJA (LELAKI)
TARIKH TUTUP bLOGLIST iQBALHAKIMI NI PADA: 2 FEB 2011 (12.01 TENGAH MALAM)

Kinarut, Sabah, January 2011: Bagi sesetengah pengemar game di laman web sosial (facebook), pasti mereka pernah bermain dengan game "Farmville" iaitu satu game yang bercucuk tanam, berkonsepkan pertanian dan penternakan binatang. Untuk pengetahuan anda semua,

Farm Ville yang sebenar juga wujud di Sabah. Ya, memang wujud, kalau tidak silap Farm Ville itu wujud pada akhir tahun 2010. Sebenarnya, farmville di sini ialah sebuah restoran makanan yang mengambil nama sempena nama game yang dari facebook tersebut.



Mungkin juga pemilik restoran tersebut merupakan seorang yang addicted dengan permainan game dari facebook itu. Sebab tu beliau sanggup mengambil risiko untuk menggunakan "FarmVille" sebagai nama restoran beliau. Memang tidak diketahui sama ada beliau mendapat lesen atau kebenaran untuk menggunakan nama "farm Ville" tersebut. Ada aku kisah? haha... Dia dah guna dengan yakin.. So, dia la tanggung sendiri kan..


By the way, sepanjang aku lalu lalang kat sini, tak pernah pulak aku singgah makan kat restoran tu. Aku tengok hari hari pun macam takda orang jer. Kalau ada pun tak ramai. Sebab kenapa? Sebab lokasi dia tak strategik. memang dekat dengan jalan...tapi terlindung dengan bukit dan berada dekat selekoh. hahaha orang susah berhenti sebab sana memang jalan highway. Gambar tu pun aku amik time nak p kerja pagi-pagi. Camera tu memang aku dah zoom 4 x (so, bayankkan la betapa jauh dari jalan raya)

By the way, kepada sesiapa yang nak rasa makanan kat restoran farmville kat sini. Silalah datang (dengan muka selambe padahal sendiri tak g cuba lagi). hahaha

Salam dan selamat pagi. Goodbye Labuan!!!! Sekarang ni kitorang tengah berada dalam feri untuk menyeberang laut cina selatan. hehehe kos untuk naik feri ni hanya RM5.00 per head... murah kan??

Muka-muka pengembaraannnnnn!!!
ha ha ha

Sekejap lagi mahu sampai di pelabuhan Daerah menumbuk. Masa yang diambil dari Labuan ke Menumbok dengan menggunakan feri lebih kurang 2 jam.. Kemudian kami naik bas dari menubok ke Kota Kinabalu, 2 jam... jadi perjalanan kami mengambil masa 4 jam.. perghhhh! sungguh lama...^^

Keadaan dalam feri ni sangat sesak sebab dalam ni ada aircond, tv plasma dipasang untuk menghilangkan keboringan para penumpang...kononnya la kot... kami pulak tidak duduk di kerusi yang disediakan sebab semua pun mementingkan diri sendiri...kerusi digunakan untuk meletak barang-barang mereka yang bertimbun bagai. So, kitorang hanya duduk di kat atas lantai... so poor... Tapi, bukan kami je yang duduk atas lantai ni, ada ramai lagu...siap boleh tidur bagai..

ok...dah sampai...^^ ready to go...


Salam blogger.. Malam ni rasa malas nak update blog because memang rasa sangat penat. Sepanjang kat Labuan ni memang kitorang enjoy sangat. Banyak cerita nak share. Tapi mata aku ni sangat la mengantuk. Esok pagi-pagi dah nak bertolak balik kk. Lusa dah kerja semula. Kena wat report lagi pasal appointment ni kat madam. Em..

Aku just nak bagitahu sikit2 apa yang kami buat hari ini.
1. Pagi-pagi kami g mandi laut
2. Makan rojak special and air batu ABC special (hand made by amy's auntie)
3. Teman budak-budak ni g beli belah (perfume and chocolates). aku beli choclates sikit jer..
4. amik member kat airport sbb dia nak join vacation kat sini.
5. makan kat KFC
6. Jalan-jalan kat ujana kewangan
7. bergambar kat pantai berbackgroundkan matahari terbenam
8. balik umah tgk cerita seram kat tv

Ok, itu la secara ringkasnya aktiviti kami pada hari ini. credit kat atuk sebab dah hantar kami pergi ke sana ke mari...

still tak dapat nak luangkan masa buat BW..jgn marah ya..
yang join contest aku tu tq..^^ tapi contest tu still open...korang tahu kan due bila..so, tunggu keputusan dengan sabar^^


Ok my blog. I luv u. wanna get sleep..

Salam. Hari ini semua appointments dah habis . Done! Penuh dengan dugaan. Kitorang sesat nak cari office. Boleh kan gitu? Hari ini kitorang pergi ke Maybank Limited (I) International, Cimb, Perbandaran Labuan, dan Jabatan Pelajaran Labuan.

Comment:

Jabatan pelajaran
Org tu cakap, dorang tak berapa memerlukan latihan computer, application, dan lain-lain. Kalau dorang nak latihan semua tu, dorang mempunyai tenanga pengajar sendiri yang terdiri daripada tenanga-tenanga pengajar di sekolah. Tapi, kalau takda pun dorang akan jemput tutor atau consultant dari luar. Dorang nak cut budget. Pastu, dorang nak suka membanggakan jabatan pelajaran sebab dorang kunun mengikuti perkembangan teknologi. Tapi bila kami tanya dorang guna excel versi keberapa.. dia ckp versi 2007. Hahaha nak tergelak kat situ jer. Mereka ketinggalanzaman ok. Sekarang yang terbaru ialah versi 2010.

Jabatan perbandaran Labuan.
First aku call tak angkat. kemudia kol punya kol..akhirnya yang pick up my call tu is the one of staff there. Bila nak bercakap dengan orang yang aku buat appointment tu, dia cakap orang tu MC. ok.. aku tetap nak pergi sebab aku nak tinggalkan profile company, promosi-promosi dan sebagainya. Tapi bila dah sampai kat sana. Aku ada kenal seseorang (jonior sekolah aku) dia cakap tadi ada juga orang yang jumpa dengan orang yang aku nak jumpa tu. Tapi, by call tadi org yg agkt call tu cakap en..tutttt tu MC... penipu! aku malas nak gaduh2 aku jast bagi apa yang patut. then aku blah! Huh.. geram!

Maybank
walaupun dorang sibuk dengan kerja sebab hujung bulan. dorang kena tutup akaun. tapi still boleh jumpa dan bersembang-sembang kejap untuk layan kami ni. rasa bangga dengan layanan daripada mereka.

Cimb.
orang yang kami jumpa tu kat sini memang ok. sama macam maybank. masih boleh meluang masa sekejap untuk sesi perbincangan. kalau boleh nak bincang lebih details, tapi kami tak mau menyusahan dia sebb hujung bulan mereka banyak kerja yang kena settle. so, ringkas-rinngkas sudah.

Kesimpulannya. Orang yang kerja dengan government ni memang tidak tahu melayan orang dengan baik. Mereka macam takda etika. huhu rasa kecewa dengan layanan yang diberikan kepada kami. Ok, kami sanggup datang jauh dari KK semata-mata hendak berjumpa dan berbincang. Tapi, memang mereka tidak menghargai kepenatan kami!

Dah siap semua, kami pergi jalan-jalan jap kat shoping komplex. Patu g pantai nak hilangkan tension. huhu malam pulak keluar g makan pizza. jalan-jalan kat restoran terapun sambil tengok orang memancing.

ok, aku dah tak tahan sebab time update ni pun mata aku rasa-rasa dah nak tertutup. Mengantuk ok. Orait aku nak tidur dulu.


Salam Jumaat & Good morning guys. yeah!!! Semangat betul pagi-pagi nih. Tak sabar nak jumpa client-client yang aku tunggu-tunggu. perghhh! memang nak kena pulun siapkan hari ni...
Kepada mereka yang dah join contest aku tu tq ya..and kalau ada lagi yang aku tak view tu, jgn risau sebab nanti korang akan diview juga. sekarang ni agak busy sket, tu la tak dapat nak view-view lagi...hehehe

Malam tadi aku tidur dengan nyenyak setelah penat berjalan-jalan seharian. dah la hujan renyai-renyai, kipas pulak berpusiang dengan laju. sangat sedap tidur ok lalalalala

ok. nak berangkat dah... daaaa muah!

Salam. Malam ni kat rumah atuk Amy. Salah seorang rakan seoffice aku. Kami bertiga yang akan jumpa client kami kat sini. Actually, kami ada 6 appointments nak kena settle kat Labuan. Alhamdulillah, 2 dah settle. Nampaknya mereka berminat dengan tawaran yang kami bagi. So, esok ada 4 appointments yang kena settle. Chaiyok!


Sebenarnya, aku nak cerita perjalanan yang kami ke mari. Ada banyak gambar yang aku ambil. Tapi tak dapat nak upload banyak-banyak sebab line internet kat sini tak berapa kuat. So, just apload mana yang dapat. Kami memilih untuk naik bas dari Kota Kinabalu ke Menumbok. Kemudian, dari Menumbok baru naik feri pergi ke Labuan. Nak adventure katanya kiki^^. Tapi apabila sampai kat Menumbok, kami memutuskan untuk ambil speed boat. Cepat sket sampai kat Labuan.

Oh my God. Dekat sembilan tahun aku tak datang Labuan beb! Lepas berpindah sekolah dari SM Sains Labuan ke sekolah kat Beaufort. Banyak perubahan bro! Sampai kat Labuan, semua rasa lapar, so sementara menunggu kawan Amy datang jemput kami, kami g makan la dulu kat gerai mamak. So melantak la, yang penting perut ada isi.


So, kami hantar dulu barang-barang kat kedai makcik si Amy, kemudian kami terus pergi ke JKR Labuan. So, sesi perbincangan dan tawar menawar berlangsung dengan baik. Memang mereka berminat. Nanti balik KK, aku nak buat quotation kat dorang. See, betapa berminatnya mereka. Layanan kat sana kami bagi Gred A. Habis jer kat sana, kami terus pergi ke Jabatan Penerangan Labuan. Kat sana, sesi perbincangan hanya sekejap. Ok la kat sana tu, konon-konon kalau mereka nak, mereka akan call. Tapi sumpah, layanan yang kami terima kat Jabatan Penerangan tu macam gampang. Camtu ke layanan daripada orang government?? huhu tak appreciate langsung ngan kami yang datang jauh dari KK. Adakah dia just layan kami kat counter pertanyaan? Padahal dah buat appoinment ok. Tak profesional betul. Kami pun dah malas nak lama-lama. Bagi apa yang patut and terangkan sikit-sikit lepas tu blah. Tapi, nanti aku akan push lagi. peduli apa aku. Nama jer Jabatan penerangan, tapi etika tak profesional langsung. Layanan Gred E.
Lupakan itu semua, kemudian kami balik terus pergi rumah atuk Amy. Best giler kat sini, kami di bawa melawat kebun, banyak tanaman sayur-sayuran, lada, buah-buahan and kami bawa balik tebu dari kebun tuk makan kat rumah. Memang manis tebu tu weyh. Then kami jalan-jalan satu labuan dengan naik kereta (tak la round habis haha), tak lupa juga singgah pergi pantai. Kami lalau kolej matrikulasi Labuan (tempat sue belajar) and aku sempat melawat sekolah lama aku (SMSL). Lagipun, tak jauh sangat dari rumah atuk Amy. Tapi, tengok jer la.. tak keluar dari kereta pun sebab hujan. Lepas rindu kejap kat sekolah lama.^^

Malam pulak, kami dibawa pergi makan kat luar, makan kat samudera seafood. pergh kenyang gila. Atuk amy yang belanja. Banyak giler kami order. hahah kenyang sampai senak perut weyh haha Sporting betol la atuk and nenek Amy. Ok la. Pas makan, kami pergi melawat jap kat cousin Amy. After tu, balik rumah. Berehat. yeay! Best tol...

Can't wait for tomorrow. Hope kami mendapat layanan baik. Lepas habis semua appointment, kami nak round tempat-tempat yang best. ^^


Nota: Contest Pantai By Mr.K masih dibuka lagi (tarikh tutup 7 feb 2010 jam 12.01 am). Setakat ni dah 30 lebih penyertaan. Tq guys ^^






Chow! nak tidur dulu. Good night...muah!