Reality Kehidupanku

Blogger Boy From Sabah | Kenali Aku Sebagai Mr.K_Boy

Click! Click!

About Me

My photo
Welkam..welkam.. Semoga korang enjoy baca entry-entry aku ya. Kalau nak korang boleh komen, kalau tak pun, just baca jelah ek. Tq. Do come again.

Click! Click!

Followers

Jom Borak Sini

Edit Gambar?

Blogger Boy

Blogger Gurl

Kehidupan??

Mari selami kehidupan seorang blogger boy ...

Renungkan..

Kehidupan ini indah seandainya kita menghargainya dengan sebaik mungkin ...

Kuatkah anda..

Bangkitlah semua untuk mengharungi kehidupan ini ...

Mencari semangat..

Percayalah bahawa kamu adalah yang terbaik. Kerana kamu adalah sebaik-baik ciptaan-Nya ...

Bangkitlah

Jangan mengenal erti putus asa ...

Baru-baru ni..ada la sorg budak ni.. baru form 2 tegur aku..."status ko di FB kebanyakkan dlm BI kan? Mcm mana ko pandai BI ar? Leh gitau?" hahaha aku gelak jer la... (sbb aku tahu level BI aku mcm mn)...tapi yg dia tak tau tu, betul ke grammar yg aku guna selama ni..aku main belasah je pun hahaha...

Tapi, utk tidak mengecewakan budak tu aku terus terang jg la. Aku gitau dia yang sebenarnya BI aku pun bukan betul sangat. Aku sengaja ja tulis BI di status aku tu sebab dengan harapan ada orang betulkan english aku. Buat apa malu...lantak la kalau salah pun...yg penting ko cuba..

Cakap pasal BI ni, memang aku mengaku yg BI aku hampeh sikit. PMR aku dapat D kot...hahaha SPM plak dapat 6C. (awal2 lagi dah ngaku kat budak tu dengan result aku) tapi dia tak percaya juga result aku gitu...(bagi penampar kang haha) mahu tak mahu aku share la petua yang aku guna sejak dari tingkatan 3.

1. Start form 3 aku dah buat journal (kira macam diary) then journal tu aku tulis dalam bi..of course la berpandukan kamus bulat2..kalau baca balik, memang sebijik macam karangan BM haha then, journal tu aku hantar kat guru BI aku tuk disemak..tu la aku buat sebelum PMR..syukur la PMR aku lulus jugak walaupun dpt D..sbb asal trial PMR msti aku dpt E hahaha So, melalui tulisan ko bleh improve sikit vocab ko.

2. Banyakkan membaca news paper sbb di news paper tu, banyak words baru yg kau akan jumpa..dan berulang2...so, bila ko tgk kamus...ko akan ingat maksud dia (tapi aku ni biol sikit..cepat lupa) hahah

3. Jangan putus asa..jangan cakap BI tu susah..actually  BI ni fun..paksa diri tuk suka BI..and the most important is...jgn benci guru BI kita..ko kena sedar yg kebanyakkan guru BI ni garang...tapi sebenarnya dorg ni baik sbb suka membantu pelajar dorg yg mau improve BI...(aku sendir mengalami)...thanks teacher..

4. Ko kan ada henpon...so, why not ko praktis tulis BI dgn kawan2...lantak la salah pun...yg penting ko leh jadikan BI ni sebahagian daripada bahasa harian ko..tak kisah la ko mau guna fully BI ker..half BI ker..yg penting ada...hehehe

5. Jangan malu untuk bertanya maksud sesetengah word yg kita tak tau dlm BI...ni yg best! kalu kawan kita gitau words tu dlm BI...kita leh ingat terus sbb nada and tone suara dia buat kita ingat apa yg dia cakap... heheh

6. Kdg2 pengaruh rakan tu pun penting...ko tak jeles ke tgk kwn2 ko kat skolah pandai BI??? time aku skolah menengah dulu...kebanyakkan kawan rapat aku terer BI beb...so, aku mana mau kalah...haha kesian kawan2 aku jadi mangsa tempat aku bertanya...hahah (by the way, thanks guys kamu mmg byk membantu) dalam diam and secara tak langsung kamu dah jadi inspirasi aku tau x? hehehe

Em....macam2 aku gitau..ntah dia amik kisah ke tak..hahaha lantak la ko budak...klo ko mau ikut...ko ikut la..kalo tak pun aku tak kisah...hehehe sbb BI aku pun BI biasa2 jak...bukan power sangat2 pun.. Tapi, alhamdulillah daripada ZERO...at least aku dah faham English ni wlupun tak faham semua haha...klo dulu, SUMPAH! satu baris ayat tu pun lama aku nak faham...kena buka kamus and cari satu2 perkataan tu di kamus tuk translate..hehe....

Kat dalam Blog ni pun, klo ada org post dlm English mmg aku suka baca...aku suka cara dorg susun ayat..olah ayat dlm BI...sikit2 aku belajar la dari sana...BLOG MEMANG BEST! Banyak aku leh belajar...

kawan aku (nidal) pernah berkata: "KALO KAT OVERSEA TU, HANYA SATU BANGSA JE YANG AKAN GELA KALO KITA SPEAKING...IAITU ORANG MELAYU"...

Persoalannya, ko mahu MALU ke atau ko mahu PANDAI???? lu pikir la sendiri...hehehe

2 Responses so far.

  1. wanie says:

    u paste this petua at the boy chin...
    he will nver ask u againlah..


    SAMPAI HATI TIBI LAPAN SIARKAN CERITA NIH!
    REMUK HATI AKU
    http://pulsowanie.blogspot.com/2011/12/khinzir-jadi-watak-utama.html

  2. apa maksud u tu?
    i paste this petua at the boy chin???
    seyesly aku x faham...hi3
    siapa yg paste sapa ni? hehehe

Leave a Reply