Reality Kehidupanku

Blogger Boy From Sabah | Kenali Aku Sebagai Mr.K_Boy

Click! Click!

About Me

My photo
Welkam..welkam.. Semoga korang enjoy baca entry-entry aku ya. Kalau nak korang boleh komen, kalau tak pun, just baca jelah ek. Tq. Do come again.

Click! Click!

Followers

Jom Borak Sini

Edit Gambar?

Blogger Boy

Blogger Gurl

Kehidupan??

Mari selami kehidupan seorang blogger boy ...

Renungkan..

Kehidupan ini indah seandainya kita menghargainya dengan sebaik mungkin ...

Kuatkah anda..

Bangkitlah semua untuk mengharungi kehidupan ini ...

Mencari semangat..

Percayalah bahawa kamu adalah yang terbaik. Kerana kamu adalah sebaik-baik ciptaan-Nya ...

Bangkitlah

Jangan mengenal erti putus asa ...

Archive for 2009

Dalam mgharungi kehidupan ni, byk yg kita lalui.. Byk jgk prkara yg kita x dapat halang.. Byk impian x trcapai.. Adakah kita brpuas hati? Ya..mcm yg aku slalu ckp.. 'itu la takdir kita' hem.. Tapi hakikatnya, kita mmg nak lebih dari itu.. Huh! Rezeki..akan ku cari kau di mana saja.. Aku sanggup..tp Ya Allah..beri la aku rezeki yg btol2 halal di sisi Mu.. Selagi aku x dapat mengukuhkan pencarian aku.. Aku x akan berhenti..

Alhamdulillah..aku masih ada seseorang yg buat aku cekal mgharungi hidup aku skg..walaupun kami jauh..jarang brjumpa.. Tapi, setiap kali aku mdengar suaranya melalui telefon, aku akan mdapat satu smgt..smgt yg sukar utk aku gmbrkan.. Kasih syg dia wat aku slalu teringat utk mengotakan janji aku pada dia..walupn aku tak pnh meluahkn janji itu di depan dia.. Aku harap aku dapat mbahagiakan dia dari jauh..aku takkan mgecewakan dia.. Aku akan mjadi org yg mjadi kebanggan dia.. My mum.. I love u..
Aku sntisa myedari.. Setiap kali aku balik, mummy akan hapi..muka mu nmpk brseri..ah,aku xkan lupa senyuman itu.. Mungkin sbb aku la anak bongsu mu..ya.. Sorang anak mu yg satu2nya jauh di matamu diperantauan..sering kali jugak mummy bertanya melalui sms.. 'boy,apa kbr mu di sana nak?' pertanyaan yg mjadi perbualan pertama..kdg2 aku bsyukur sgt yg aku mgajar mu menaip sms..kalu aku dgr suaramu..pasti aku mjwb ngan tragak2..bkn xsuka mdgr suaramu mi, tp aku sayu nak khbrkn keadaan yg sbnrnya.. Mummy seolah2 tahu aku demam ke..selsema ke..msti smpai sms dari mu..naluri ibu.. Maaf la mummy, aku tpksa menipu dgn niat xnak myusahkan mu.. Bila ditanya 'aku dah makan ke blum?'..'mkn apa'..ku khbrkn yg aku dah mkn..padahal megi juga mjadi teman aku..maaf skali lagi mum.. Bila ditanya, aku dgn sapa di umah sewa..ku khbrkn aku brsama kwn2,tp hakikatnya aku seorang diri dihujung minggu sbb sume housemate balik kg hlman..kalau la dia tahu aku sorang..msti wjud prasaan riso di hatimu..
Kdg2, aku trtnya2.. Kenapa dari aku form 1 smpi skg ni..msti aku jugak yg brjauhan ngan mu..myb takdir dah tentukan.. Aku ikut je aturan tuhan..kali terakhir aku mninggalkn keluarga ku di sabah sbb aku nak meneruskn pjuangan ku di penang..dua hari mummy diam..aku tahu..itu tanda2 mami sedih..mami tolong melipatkn bju2 aku, aku sedar matamu menitiskan air mata.. Tp sengaja ku x pandang terus..sbb aku sndri jg x tahan tgk mami dalam situasi itu..bila ku bw brbual.. Sengaja mami brpaling mbelakangi aku smbil mjwb selamber..tp dr intonasimu..ak tahu mami menahan sebak.. Dlm hati aku kata 'jgn riso mi, ak x lama di sana' ngan hrpan mami dpt dgr suara hati ku.. Malam trakhir tu,mami sngup keluarkan duit simpanan yg mami cari sendiri ngan menjual kueh raya utk beli bahan2 mskkn mknan kegemaran ku. Trima kasih..
Aku kena brtolak seawal 3 pagi utk pergi ke airport kk sb prjalanan dr kg mgambil masa 3 jam lgpun flight aku kul 7pg ke penang..tp mami menolak ajakan ku utk ikut skali mghtrku ke airport wlupn ak bkeras.. Myb mami takut utk mghalang ak pergi..Xpa la, lgpun aku sedar mami xtidur semalaman, kul 2 pg mami dah bgun myediakn mkanan.. X ku lupa saat2 kami nak brtolak..ku peluk mami smbil mami mbisikkn 'jaga diri boy' ak skdr mgangguk je..mami cium dahi aku myb tanda mrelakan ak pergi..tp mi,aku bangga mbalas dgn mcium dua2 pipi mu..yg xsilap ak kali ke2 aku wat g2.. Cyg mami.. mami bdiri di halaman rumah smbil mlmbi tgn..aku tgk wajah mami dr dlm perut kereta kncil smpi hilang dr pndgn..mami snyum, tp aku sdr ada titisan air mata mgalir wlupn dlm chy samar2, mami sngja kan xnak sapu air mata 2? Kan mi? sb myb xnak bg aku sedih jgk.. Cekal sgguh hati mu mami..
Ah..entry kali ni aku taip brsama kisah trakhr sminggu slepas raya..sbb br je brbalas sms ngan mami ptg td.. Rasa rindu betol ngan mami..dari jauh, aku bdoa smoga mami sht d kg..nantikan kpulangan aku nanti! Xlama lagi mi..5bulan jak lagi..i miss u so much! Muah..

Wah!! Sgt lama aku x menulis ssuatu kat dlm blog ku ini.. Lama btol! Myb there hv my bloger fren who forgeting bout me oredy.. Kan? Kan? Byk jgk tag yg ak dpt..but sori guys, xsmpt utk aku amik tag korg..
Kat mn dah aku skg? Hehe just nak gtau uols..skg ni ak dah jd org penang..hehe penang mai..ak keja kotrak @ placement job at here.. Where? Kat American International Assurence (AIA) Berhad, Penang.. Insya Allah aku akan hbiskn cabaran slma 6 bulan kat sni.. Doakan ek.. Baru 1 bulan brlalu. So far..ok la.. Haaa..sape yg nak lepak2 kat penang ni, cntct2 la aku..tp agak susah gak ak nak ke mana2 sbb ak xdok trnspot hehe
Skg ni, mmg ssh utk aku on9..sbb tu aku dah agak pasif menulis ni hehe broadband pun xbeli lg..on9 just using my mobile phone.. Boleh la drp xda tenet.. So, tpksa korban rm20 seminggu Hehe kat opis xdpt on9 sbb tenet kene block..sume pc yg ada just for do our job.. Sistem pc tu,link terus kat KL.
Korg..mcm2 dah berlaku kat dunia ni skg..byk kali aku tpikir..mungkin pkara2 yg blaku ni adalah amaran drp Allah..aku jd takut.. Aku ni dah la solat xlengkap..aduh bdosanya aku..Ya Allah, tnjukkn ak jln yg betol.. Hr2 aku bc bencana baru..xkira kecil atau besar.. Aku hny mampu bristigfar.. Bencana alam yg telah meragut kaum manusia.. Penyakit yg tetiba muncul mbunuh manusia.. Ayat suci Allah muncul kat bdn baby.. Peperangan yg xda kesudahan.. Pembunuhan di sana sini..bunuh anak, bunuh mak, bunuh nenek.. Kes rogol x henti2.. Xcukup org dwsa..kanak2..malah baby jgk turut mjd mgsa.. Ah..aku sbg manusia kerdil yg byk dosa hny mampu mjd pemerhati n brmonolog sendiri shj.. Bermonolog yg tiada titik noktah.. Bila semua ni akan berakhir? Adakah berakhrny sume ni apabila dah kiamat nt? Nauzubillah..

Huhu.. Sori la.. Tetiba entry ak dah jauh menyimpng.. Tapi ak hny sekadar mahu brkongsi apa yg ada dlm fikiran.. Minta maaf sekirany ada antara kalian yg x myokong apa yg aku tulis ni...huhuhu

agak lama jugak aku tak menulis di blog nih..
apa tidaknya..xda masa nak menulis..
klo setakat facebook tu..
boleh consider sikit..hehehe

so sorry sgt..tapi setiap minggu jgk..when miss my blog i will see for a moment..
nak enjoy with my superman song...hehe
orait..now i want to tell about my life since join this programme (GEMs programme)..
so far so good..bit a little bit tired..
because everyday must wake up early to attend "speaking corner" and also take attendence..
macam waktu bekerja..we'll start on 8.30am and finish 5.00pm..

everyday we learnt how to be a worker or employee..
to much module we should learn..tapi agak enjoy..
but the main purpose is improve english skills..
that why...i try to write in english this time..even i know my english is not very fluent..
hahaha...try the best...

what makes me felt tired is i will sleep after 2 am everyday...hahaha
sometimes, just for finish my group discussion..or miting sana miting sini..
heeee...but luckily im just talent manager in my company..not CEO...heee
my company name is MODERA CONSULTING...hehehe
klo dah consult2 nih...keje kami provide ceramah2 la...

eh...dont want to describe about company...bosannn..
erm..nak cerita ape erk? hehehe

erm..dah rasa malas dah nak menulis..
i will continue my writing soon...skg rasa nak tido..
rasa ngantuk sbb ptg td just dgr ceramah..
xda aktiviti...heee

Sekali lagi aku nak kongsi kat korang...cerita kat bawah ni pun aku dapat email dari abang aku..hehe konon2nya cerita ni benar...tapi renung2kan lah ye..

Begini ceritanya.... Sahabat saya tu seorang guru di salah sebuah sekolah di Malaysia. Sahabat saya tu mempunyai seorang kawan Cina yang sama mengajar macam dia. Kawan Cinanye kata , dia telah terbaca berita di akhbar Cina baru-baru ini yang mengatakan ada seorang bayi cina baru saja lahir dalam keadaan mulutnye seperti berjahit tapi takdelah kesan jahit. Cuma mulutnye tertutup rapat. Jadi doktor bersepakat untuk membedah bayi Cina tersebut.

Ketika dalam pembedahan, mulutnya berjaya dibedah tapi ada sesuatu yang amat memeranjat yang berada di dalam mulut bayi tersebut.............. Nak tahu ape dia???????? Doktor yang membedah bayi tersebut telah menemui sehelai kertas kecil yang didalam kandungannye bertulis dalam tulisan cina..nak tahu tak apa kandungannye??? Didalam kertas tersebut telah menyebut dalam tulisan cina yang berbunyi "Ingatlah wahai manusia , sesungguhnye Hari Kiamat akan menjelma tidak lama lagi" Maka terperanjat lah doktor cina tersebut sebab bayi tersebut memang sejak dilahirkan memang mulutnye tertutup.Jadi tiada bukti mengatakan ada orang yang meletakkan kertas kecil tersebut.

Jadi memanglah terbukti bahawa kuasa Allah Yang Maha Besar menciptakan bayi tersebut sedemikian rupa untuk memberi maklumat kepada manusia tentang ketibaan hari kiamat.. Sesungguhnye Allah Maha Bekuasa untuk memberikan agar bertaubat. Jadi sesungguhnye Allah sebenarnye masih sayangkan kita kerana telah memberi maklumat tersebut... Adakah anda percaya ?

Dalam keadaan ini , cuba kita renungkan pada zaman Rasullulah s.a.w Allah telah memberikan petunjuk kecil tentang tanda- tanda hari kiamat sejak zaman nabi-nabi dulu lagi.Contonhya lelaki kawin sama lelaki begitulah sebaliknye. Dan didalam Al-Qur'an sendiri telah mengatakan bahawa tanda-tanda hari kiamat ialah apabila orang Islam! sendiri yang membenci islam dan menentangnye. Ini telah terbukti pada zaman sekarang di negara kita.

Jadi secara amnye... sebenarnye hari kiamat akan menjelma tidak lama lagi tapi kita tak tahu bila. Cuma Rrasullullah ada menyebut hari kiamat akan datang pada hari Jumaat tapi tak tahu bila...........Tapi kita hairan kenapa akhbar melayu tiada berita ini. Ini adalah disebabkan pemerintah tak mahu akan menjadi kecoh di negara ini. Jadi sama-samalah kita renungkan bersama sesungguhnya berita itu adalah merupakan satu bonus daripada Allah terhadap manusia agar bersiap sedia.....untuk menanti ketibaan hari kiamat....................

Seperkara lagi ialah berkenaan salah satu tanda kiamat iaitu akan berlaku gempa bumi di tiga tempat ....timur tengah,barat dan timur. Waktu itu baru Turki dan Taiwan. Tup..tup..Mexico di landa gempa bumi yang dasyhat juga seminggu. Dan Allahyarham Ustaz Taha pernah berkata sekitar lima tahun lepas salah satu tanda kiamat akan berlaku kekecohan di Indonesia dan Turki.

Sama sama kita renungkan...buktinya jelas makin nyata dari hari ke hari....sabarlah menanti.....sekian ini adalah keratan email yang dihantar oleh seorang rakan kepada saya.. oleh itu menjadi tanggungjawab saya untuk edarkan pada semua.. sekian..dlm Mulut Bayi (pernah disiarkan di sebuah akhbar berbahasa Cina Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun" (Sabda Rasulullah SAW) "Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan- amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barang siapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar." (Surah Al-Ahzab:71)

P/s: klo korang nak...korang boleh copy cerita ni..and sebarkan kat blog korang..aku tak kisah.. harap2 cerita ni bleh jadi pengajaran utk kita semua dan pembaca2 setia di blog korang..

Kawan,

Aku ada satu soalan dan masaelah…

Sekarang ni aku kerja kat , ye ke? hehe
Bila tengah hampir hujung bulan aku makan ,

Nak shopping barang murah selalu kat ,

Bila nak kuat selalu minum MILO cap ,

Bini pakai mekap nak pakai yang ada cap ,

Bila orang rumah bendera merah suruh beli


Barang baby banyak pakai yang ,


Sekarang anak2 tak pakai lampin..kini pamper...

Bila balik rumah tengok anak dok depan TV tengok, yang belajar sekolah tengok

Aku marah suruh tukar pi tengok movie , untuk berita sensasi terkini

Sambil layan TV aku minum dan makan ,

Ahhhhhh......cooooooo........ yang di guna



Teringat esok nak kerja terus pi kilat kasut pakai , pakai baju polo

Nak bagi wangi dalam rumah pakai , sebelum gi dating.....nah....sembur keliling badan

Sambil tunggu date di habis baca surat khabar tempatan baca

Balik rumah letih cari dalam peti ais ada,

Dan yang lebih penting nak cerita masalah ni kat hang pun aku nak kena pakai telefon yang bercap .


FUhhhh…..pening kepala….


Apapun aku tetap BOYCOTT ISRAEL….



P/s: tajuk...takde kaitan ngan entry...hahahahaha

26/06/2009 1:10pm


LOS ANGELES 26 Jun - Bekas isteri Michael Jackson, Lisa Marie Presley yang juga anak kepada ikon rock Elvis Presley menyifatkan kematian Raja Pop itu sebagai satu insiden mengejutkan dan menyedihkan.

``Saya sangat sedih dan keliru dengan perasaan saya yang bercampur baur sekarang.

``Hati saya hancur bila mengenangkan anak-anak Jackson yang sungguh bermakna buat dirinya dan keluarganya. Kematian beliau adalah satu kehilangan besar kepada semua lapisan masyarakat,’’ katanya yang pernah berkahwin dengan Jackson pada pertengahan tahun 1990-an. - Reuters




Sumber : Utusan.com.my

Assalammualaikum...
Setelah agak lama jugak aku berbloging nih, tapi tak pernah nak cerita pasal girl friend sendiri.. semalam msg ngan farhana tetibe dia naktau sal girl friend aku..hehehe actually farhana, bukan ko seorang jew yang nak tahu pasal si dia ni...sebelum ni pun ramai jugak yang nak tahu..hehe and alhamdulillah hari ni aku tergerak nak cerita pasal buah hati aku ni. Baiklah, aku akan mulakan penceritaan ni dengan menunjukkan korang gambar buah hati aku ni..agak blur sikit ar..tapi still can see it..
Biar aku perkenalkan kat korang nama dia sebagai Chie saja..aku lebih selesa begitu sebab aku pun panggil dia Chie je heee..sekarang nih dia sedang menyambung pelajarannya di USM, and nak masuk tahun 3 dah.. Ermm...tak tahu la nak cerita start dari mana huhuhu

Gini la, aku kenal dia nih time kat sekolah menengah dulu..Time tu aku form 5 and dia form 4..kira junior aku la..kami tinggal pun kat daerah yang sama..cuma kampung je lain-lain..tapi kalu dari kg aku nak ke pekan, akan melalui kg dia...Kami start couple pun time aku form 5 jugak la..hehe kiranya klo nak dihitung dah nak masuk 8 tahun hubungan kami nih..bak kata farhana..kalau kawin dah boleh dapat 8 anak (melampaunya!! xde gap langsung hahaha)..

Kalau aku nak ceritakan macam mana kami boleh berkenalan...erm..7 hari 7 malam pun tak habis kot hehehe tapi aku ringkaskan yang kami satu sekolah..aku budak asrama dan dia budak asrama..so, senang nak jumpa..hahah walaupun agak senang kami berjumpa..tapi percaya tak korang kalau aku gitau yang aku tak bernah pegang tangan dia hehehe itulah kenyataan.. kalau berjumpa tu just sekadar berjumpa gitu2...xde pegang2..xde ganding2..x main r gitu..hehehe

Mesti korang tak percaya jugak kan kalau aku bagitahu yang kami ni walaupun couple begitu lama tapi kami jarang berhubung..maksudnya kat sini seperti jarang bermesej, jarang call, apa lagi berjumpa (of course la...sorg belajar kat utara, sorang kat pantai timur) heee...even kalau cuti semester tu kitorang hanya jumpa 2,or 3 kali je.. Mesti dalam fikiran korang.."ni bercinta ke tak ni???" betol tak?? heee sebenarnya kami memang begini..selama 8 tahun ni..tak pernah kami bergaduh tahap kritikal..pernah sekali hari tu kami gaduh..bukan gaduh siap maki hamun tu..hehehe tak la...dia just merajuk sbb aku x wish birthday dia..bukan aku lupa tapi time tu tepon aku buat perangai...terpaksa hantar kedai..tu jelah...pastu takde gaduh and merajuk2..hee

Memang hubungan kami ni pelik...tak sama ngan pasangan cinta yang lain..aku rasa, semua orang akan cakap yang kami ni bukan bercinta..yelah, bermesej jarang..kalau kami sms pun just sekejap...tak sampai 10text balas dah cerhenti..pastu tak msg selama 2, 3 minggu...pernah jugak sampai sebulan.. Bukan ape...kalau kami bermesej pun tak tahu nak cakap ape and nak tanya apa.. kami ni tak sama ngan yang lain... nak buat sesuatu pun nak report..nak ke mana-man pun nak report jugak..ada masalah sikit nak report..aduh...klo begitu memang leceh la.. bukan kami tak pernah begitu...pernah jugak tapi tak kerap r...aku ni plak tak nak susahkan dia ngan masalah aku..masalah aku biar aku yang tanggung..dan setahu aku dia jugak begitu..

Aku ni pulak bukan seorang yang mudah cemburu buta...aku takkan jeles kalau aku nampak gambar dia ngan lelaki lain...dia pun pernah tanya dulu pasal ni..aku just cakap tak kisah asal dia tahu batasan..so, aku percaya kat dia..lagipun, aku pun selalu jgk bergambar ngan perempuan lain..dia jugak tahu yang aku ramai kawan perempuan..(kawan biasa2 je) so, dia pun tak kisah..bila dia dah percaya kat aku...aku pun percaya kat dia..so, aku berani bersumpah yang aku tak pernah buat curang kat dia..kat Jamal Abdillah and Siti Sarah..Sayang menyanyang, saling percaya..punca kasih berpanjangan...

Lagi satu, aku tak suka nak mengongkong dia..aku beri kelonggaran kat dia, dia boleh buat apa-apa aktiviti yang dia suka..kalau boleh..aku tak nak balik2 tanya..buat apa? pergi mana? dengan siapa? dah makan ke belum? bla..bla..bla..itu semua akan mengongkong dia..so, biasanya dia akan gitau sesuatu tu lepas dia dah buat aktiviti dia...kalau dari pemberitahuan dia tu dia happy..aku pun tumpang happy..

Mungkin korang cakap...boleh ke bertahan hubungan macam ni..bagi aku boleh...walaupun cinta jarak jauh ni agak bahaya...tapi alhamdulillah kami masih mampu bertahan sampai sekarang.. kawan-kawan aku dari sekolah menengah dulu pun akan heran kenapa kami boleh bertahan sampai sekarang..kami berdua sebenarnya berserah pada takdir..kalau kami memang ada jodoh..semua tu takkan ke mana..yang penting sekarang ni...masing-masing ada tujuan nak dicapai..insya Allah..kalau kami dah berjaya...masjid tu akan tetap kami bina..hehe Terima kasih kepada semua yang merestui hubungan kami..termasuk cikgu-cikgu dan warden-warden sekolah lama aku...heee mungkin dengan restu tu kami mampu bertahan sampai sekarang..

Aku tak gitau lagi kan..sebenarnya dia ni my first love..heheh gila kan...aku pun tak sangka aku dapat couple yang betul-betul serasi ngan aku..dia sangat-sangat memahami diri aku ni...memang cukup mensyukuri apa yang Tuhan bagi kat aku..

Erm..sebelum ni ramai jugak yang minta nasihat kat aku pasal masalah cinta dorang...so, setakat yang aku boleh tolong tu...aku tolong...kepada sesiapa yang pernah tahu...aku pernah diberi gelaran Dr.Cinta kat Friendster suatu ketika dulu..hehehe semua pun nak tahu pendapat aku dan ada jgk sesetengah mereka yang minta petua dari aku...hehehe Apa pun semua tu ketentuan dari Tuhan jugak..Kita hanya mampu merancang..tapi tetap Dia yang menentukan...tak gitu..

Ok la guys...dah terlalu panjang aku rasa entry kali ni..aku puntak tahu nak susun ayat lagi ni so..aku tangguh dulu la post aku kali ni ngan tasbih kifarah dan surah al-as..Wasalam

Alhamdulillah...setelah lebih kurang 2 minggu menunggu...akhirnya hari ni aku dah dapat email yang aku terpilih sebagai salah seorang peserta dalam GEMS Program.. baru tadi aku check email and tak sempat reply tuk confirmation lagi pihak GEMS dah call aku and told me that i am selected..they asked me to reply the email...aku pun terus reply..heee rasa happy sangat...
Email yg aku dapat tu berbunyi :

Dear Successful Applicant,

Congratulations on being selected to participate in the Graduate
Employability Management Scheme (GEMS) Programme Batch Two (2).

Below are some information with regards to your participation:

1. You are required to report for the Programme on:

Date: 27th June 2009 (Saturday)
Time: 2.30 pm to 5.30 pm
Venue: Havard Suasana Hotel, Sungai Petani, Kedah


Ok...kepada kawan2 yg sama-sama mendapat tawaran kursus nih...kita jumpa kat Havard Suasana Hotel tau...heee

people i tag:
1. mama @ faizal
2. Fairuz Selamat
3. Lilyaklili Lamudok

4. Qori
5. Babas
6. sayalahfaizul
7. farhana
8. iyllienaz
9. Ratu sulaiman@ubie


how do you know 1?

dia senior aku time kat umt

what would you do if you never meet 2?
myb xda guru vokal aku

what would you do if 3 & 4 dated?
hahaha...xtau..myb byk cerita kot..dua2 hapi go lucky

would 5 & 6 make a good couple?
x sure..hahah dorg x kenal antara satu sama lain

do you think 7 is attractive?
yeah...suka baca blog dia even post dia pjg2

would you date 8?
klo dia nak...ok jew

tell me something about 9
kawan karib ku yg kadang2 plastik huahuahua

what's 1's favourite past time?
smoke heeee

what language does 2 speaks?
Melayu, English, barunai, bisaya, melayu sarawak..heee

who is 3 going out with?
aku rasa...balak dia..or kwn karib dia

how old is 4?
22 aku rasa....btul kan qori??

when was the last time you talked to 5?
7 tahun yg lalu...dia kat over sea skg heee

who is 6's favorite singer?
ntah la...mawi kot heee

would you date 7?
klo sudi heeee

is 8 single?
aku rasa tak..msti dah bercouple heee

what's 9's last name?
zaleha haaaaa



aku bagi award ni kat
Qori
fariuz selamat
Nur farhana
rezz
ismaqey
iylliy (nama yg susah nak taip)


ok...kepada sesiapa yang bukak blog aku ni...secara automatiknya korang akan dapat award ni dari aku sebab panjang sangat nak listkan satu2..heee aku dapat award ni pun dari blog kawan jgk...so...terima la dengan adanya..

award2 ni tanda terima kasih aku kat korang sume sebab sudi singgah2 and view blog aku...

Heeee...sebenarnya aku tak tau nak tulis apa dlam entry kali nih...so, aku tgk2 kat dalam folder gambar...aku nampak gambar time aku makan sagu baru-baru nih...atau kalau kaum (kaum bisaya) aku panggil di sabah...makan ambuyat..cara kami makan lain sikit...meh aku gitau...hehehe

Mula-mula..tepung sagu tu kena campur ngan air hingga menjadi cair, x la cair sangat, ada sukatan jgk...kemudian masak 1 jug air hingga mendidih..pastu campurkan air mendidih tadi dengan tepung sagu yg cair tu..gaulkan sehingga rata...kita akan tau bila sagu tu dah masak...sagu akan jadi macam gum..hehehe nah gum tu la yg dipanggil ambuyat yang kami makan...heeee

Cara makan pula kena guna penyepit atau kaum aku panggil 'sumpit' ermm bukan sumpit yg utk memburu tu k hehe..tak bleh guna sudu sbb memang tak dapat hahahaha...jap aku bagi tengok korang rupa sagu yang dah masak tu k..dan tunjuk camne cara makan sagu tu...

hah...yg kat tengah2 tu la sagu@ambuyat
yg dikelilingi oleh lauk2 and sayur2 heee
menyelerakan kan?
ada ikan rebus, sayur kobis, petai, nyam..nyam..nyam..
hah..cara makan...kena pandai..
cungkil ambuyat tu, and pusing heee,
tu la penyepit yg aku ckp tu..
bila dah cungkil tu..tak bleh telan terus...
kita kena rendam kat kuah baru senang nak telan..
kira kuah tu jadi bahan pelincir heee
kena telan terus..tak perlu gigit2 baru masyukk..hee

So, begitu la caranya nak makan sagu..heehe tapi sekarang sagu tu dah habis..kalau aku nak, kena mintak kirim dari sabah...kat kedah ni xde sagu yg macam kat sabah tu...baru2 ni pun aku dapat makan sebab aku minta kirim kat mak aku di sabah...mahal la klo kirim guna pos, 1 kilo RM16 huhu padahal sikit jew pun...xpe2..nanti fmly akan datang sini..dorang janji nak bawak sagu tu...heee

"Kata orang..patah tumbuh hilang berganti..tapi hilang seorang kawan susah nak cari ganti..kalau patah hati kerana cinta..memang buat hidup tak sempurna..tetapi dengan adanya kawan even jauh or dekat..sebenarnya itu buat kita lupa kesedihan di hati..walau untuk sementara tapi bisa jadi pengubat diri..Lama tak jumpa tak bermakna persahabtan dah jadi titik noktah..tetapi sekarang ni canggih, macam sms dihantar ni pun dah jadi penganti diri..Harap persahabatan ni kekal sampai mati..Bila terasa rindu, suatu hari nanti kita akan tetap berjumpa dan bercerita tentang kisah lama..tu pun kalau umur panjang... Huh! Rasa rindu tu hebat tanda kita diingati..keep in touch..Heee senyum tau! Perghhh!!!"

Motif? hehehe takde lah...sebenarnya ayat msg tu dah lama aku cipta dan save dlm tepon aku..sbb ape? beberapa hari lalu aku rindu sgt2 kat kawan2 aku...so, aku wat msg tu...then, semalam aku rindu lagi kat beberapa kawan aku yang lain...then, aku sent msg yg sama lagi..

kawan yg gila2

my classmate

ni lagi gila2 semua


P/S: MISS U ALL GUYS

Kat sini ada berita baik yang aku nak kongsikan kat korang semua..Tadi aku dapat call dari GEMS yang dorang nak buka interview kat Negeri Sabah pulak..Mungkin dorang tau aku berasal dari Sabah based on my resume..so, dorg suruh aku umumkan kepada kawan2 aku dari Sabah yang berminat nak menyertai kursus GEMS ni..setakat ni aku aku dah bagi beberapa nama kawan2 aku kat dorang..kepada yang aku tak bagi tu lagi tu..harap maaf la sbb aku takde numb korg..huhu

Ok..untuk memudahkan korang yang nak apply kursus GEMS ni..korang boleh la SMS maklumat korang iaitu: NAMA, I/C NUMBER, n NUMBER TEL kepada 0127390080 (FAZURA)..

Nanti lepas korang sms maklumt2 tu semua kepada fazura..Dia akan call korang and confirmkan masa dan tempat interview yang akan diadakan nanti kat Sabah tu..ok...
Time dia call tu..korang tanya la apa yang korang nak tahu and mungkin korang ada sebarang kemusykilan kew kan..

Time interview tu, korang just bawa resume, mini transkrip, i/c copy (2 salinan setiap satu).. klo korg g interview tu jew..98% akan berjawa...hee

So, apa tunggu lagi???? SMS la sekarang..

p/s: Aku lupa nak gitau sblum ni..GEMS ni dibiayai sepenuhnya oleh Kementerian Pelajaran Tinggi (KPT) dan di antara pakej ransangan ekonomi..

Mesti korang tertanya2 ape bendenye GEMS tu kan..ok, sebenarnya GEMS ni is Graduate Employability Management Scheme..memang best program ni...semalam aku dah pergi interview utk ikut program ni..alhamdulillah..klo takde halangan kami yg mengikuti interview semalam tu akan pergi berkursus selama 2 bulan stgh yg dibuat di Harvard Suasana Hotel tuk zon utara bagi batch yg ketiga.

Introduction for GEMS
Graduate Employability Management Scheme or (GEMS) is a government capacity building initiative to equip graduates with commercially useful skills and experiences that will enhance their employment opportunities. This scheme is part of the RM 7 billion stimulus package announced by Y.A.B. Dato' Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak as part of programme to mobilise our human capital to support the country's economic growth.

GEMS has the mandate to train 12,000 graduates over a two (2) year period. The programme is based on an erlier Graduate Employability Enhancement (GREEN) Programme developed by Khazanah Nasional Berhad with the support of Government-Linked Companies (GLCs).

How The Programme Works?
The GEMS training programme is divided into two (2) parts with the first part consist of 2.5 month in-house training where the graduates will be given training to acquire skills and qualities taht will help improve their confidence, their ability to communicate, and to manage tasks and responsibilities that are important in their work life.

The programmes will be conducted simultaneously at several location in Kuala Lumpur, Johor Bahru, Sg. Petani, Kuantan, Kuching and Kota Kinabalu. This will be followed by a 6-month on-the-job training at various organisation and institutions including GLCs. This will provide valuable working experience and knowledge to support the participants future growth.

Terms & Conditions
1. Open to Malaysians who have graduated with a recognised Degree.
2. Obtained a minimum CGPA rating of 2.5 or its equivalent.
3. Applicants must be below 27 years old.
4. Applicants with academic qualifications higher than a Bachelors' Degree are not eligible to apply.
5. Applicants must be willing to undergo industrial training at participating organisations.

Programme Duration
8.5 months.

Programme Training
Successful candidates will undergo a 2.5 month classrom training followed by a 6 month on-the-job training at Government Linked Companies.

How to apply?
Option 1:
Fill in the application section and mail the form to address below:

Grauate Enhancement Management Scheme (GEMS)
Careerexcell Sdn. Bhd.
15th Floor Menara Atlan,
161B Jalan Ampang,
50450 Kuala Lumpur.

Option 2:
Application form can be downloaded from GEMS Community Portal website:
http://www.mygemsportal.com.my (click here)
and mail to the same address as option 1.

Option 3:
Alternatively, applicants may submit an on-line application via GEMS Community Portal:
http://www.mygemsportal.com.my (click here)

.: ok kwn2 kpd yg berminat tu, apply la..jgn buang masa anda..amik la peluang yg diberikan oleh kerajaan ni..untuk pengetahuan korang semua juga..bagi training 2.5 month tu akan diberi elaun RM750 sebulan dan makan, tmpt tinggal disediakan..then praktikal 6 bulan tu lak diberi elaun RM1000 sebulan tapi mkn and tmpt tinggal sendiri punya tau hehehe ok guys..tu jelah maklumat yg aku nak kongsi ngan korg semua:.



memang lawak la..
tapi yang tak best tu...
kami senyum pulak..
tu yg wat slack tu..
tapi enjoy ape.
hehehe
miss u guys!

Well, post kali ni just nak inform kat member yang satu universiti ngan aku..rezot exam kita dah kuar!!!~~~hehehe korang boleh check kat laman web umt..masuk e-pelajar..masukkan no.UK anda, dan password 5digit anda...semoga berjaya and berpuas hati ngan rezot yg korang dapt..hehehe..

Korang mesti nak tau rezot aku kan?? relek2..aku akan bagitau, aku bukan berahsia sangat..well, aku just dapat rezot yang biasa2 jew...tapi aku harus berbangga jugak..bak kata julie..aku harus berbangga ngan rezot aku ni..sebab usaha yang aku buat hanyalah satu malam tuk satu subjek hahaha..so, keputusannya dapat la yang sekadar cukup makan..dapat 4B+,1B and 1C...GPA=3.11 and CGPA=2.98..sikit lagi 3pointer (camne klo aku berusaha bukan satu malam???) hehe tapi takpe lah..rezeki..walaupun subjek killer2 blake..tapi alhamdulillah.. aku leh dapt rezot yang begitu..dan yang penting aku boleh dapat ijazah..lalalala hepi sambil melompat2..
moral=bersyukur itu penting..hehehe

Kepada kawan2 semua...watpe nak malu ngan rezot yang kita dapat..hanya itu la yang Tuhan dah bagi kat kita..so, terimalah dengan seadaanya..klo ada rezeki tu nanti..ada la..just wait and see..tapi kita kena berusaha la jugak...bukan hanya berharap dan menunggu bulan jatuh ke riba aje..hehehe

Ok..lepas ni..aku akan berhadapan dengan dunia reality plak...bersaing ngan pelajar2 cemerlang untuk mendapatkan pekerjaan..wlupun ngan pointer 2.89 jew...aku akan buktikan yang aku lebih baik daripada mereka yang dapat 3pointer ke atas..heheh owah!! semangat seh...

wish me luck!!


Sekarang ni aku sedang berada kat kedah. Umah makcik aku..ada sebab aku datang sini...sapa nak tau...tanya nidal haha awat nidal pulak yang jadi mangsa keadaan hahaha..pengalaman nak datang ke kedah memang mengerunkan...kalau aku ingat balik, mengeleter satu badan...huhuhu gila babi la...

Semalam (sabtu)..bas yang aku nak untuk KL-alor star jam 9 pagi..entah apa la bodoh sangat aku pilih ertolak awal pagi tu..heheh dah la aku ni bangun pun susah...Luckily, julie sms aku jam 8 pagi.. "jangan tertinggal bas utk ke kedah"...lebih kurang gitu la ayat dia..then aku pun, alamak!!! kul 8pagi...aku terus bangun, g mandi...siap je mandi and bersiap, aku terus bangunkan nidal..."dal..dal..bangun! hantar aku ke bus station" (station pudu)...bayangkan...dari taman melati ke pudu, berapa jauh tu....huhu tapi nasib baik jalan raya tak berapa sesak...even sesak la jgk..hahaha apakah??? sampai je kat pudu, aku terus keluar cari bas aku, gila...dah la first time aku naik bas ni...tak tau mana satu bas aku...tiba2 ada satu lelaki cina tua panggil aku...dalam bahas cian pulak tu...cilanant tol..mana aku faham,..mungkin dia tgk aku tergesa2...then dia bagitau aku yang aku sepatutnya naik tangga ke dalam station bas tu...dah la barang aku banyak...satu beg lagi aku tinggalkan suh nidal bawak sbb tak dapat nak bawak...heheh

so, aku masuk ke dalam station tu, kebetulan dengar pengumuman..."untuk perjalanan pukul 9 pagi ke alor star, sila berada di lorong 10"...lebih kurang gitu la...so, aku pun terus cari lorong 10.. bila jumpa, aku terus turun, fuhhh....nasi baik masih ade...aku tanya salah seorang kat situ.."ni bas ke alor star ke?"..."yap"...aku terus simpan barang..then gitau pakcik driver tu "pacik, leh tunggu skejap g ke? saya ade satu beg lagi"..."dah tak sempat ni dik, kul 9 dah nak gerak ni"...aku pasrah lagi..then, aku kol nidal..nidal lak tgh cari parking, takde parking time tu..mungkin pakcik driver tu dengar perubuialan aku ngan nidal melalui tepon, so...terus pakcik tu cakap supaya suh nidal tunggu kat jalan duta..so, selesai satu masalah..

kat dalam bas tu plak, pak cik driver tu suh duduk kat tempat duduk aku..dia tengok tiket aku.. adik duduk kat saet 8C...then time tu, aku duduk kat depan lagi...sebab tgh risau ngan beg aku yang lagi satu tu..hehe "pakcik, lepas kita sampai ke jalan duta baru saya duduk kat kerusi saya k.." pakcik tu pun ok je..sambil2 tu kami pun berbual kosong (aku saja nak amik hati driver tu sebenarnya) hahaha sampai je di jalan duta, aku pun call la nidal semula, and pesan aku dah sampai dan tengah menunggu di lorong 2...fuhh...bila beg aku pun dah dapat, so lega la hati aku.. kat situ, aku dan nidal berpisah, bersalam dan peluk...rasa sedih lak haha..nidal pesan "jaga diri baik2 kat dalam bas tu, apa hal msg jew"...aku pun "okey"...

Pas aku simpan beg aku kat kabin bawah, aku pun masuk ke dalam bas and cari seat aku.. 8C.. tgk2 kerusi aku dah ade orang duduk..eh, betul ke ni?? aku tengok tiket aku...betul la 8C...pastu aku tanya pakcik yang duduk kat kerusi aku.."pakcik, betul ke pacik duduk kat kerusi ni?" then dia tgk je aku..sambil dia bercakap cina kat kawan2 dia and mengelang2kan kepala...aku agak dorg tak faham bahasa melayu time tu...terus aku cakap omputih lak "sir, are u sure u sit the right seat?? coz i think this is my seat". terus salah seorang member dia tgk tiket...dlam hati aku "eh, ada 8C la...takkan aku salah bas lak!!" aku dah nerves time tu..tapi bila tgk tiket dorang tu aku nampak KL-Mersing..nah, sure dorg yang salah bas..tapi aku tak gitau dorang lagi..aku panggil dirver bas..."pakcik, cina2 tu salah bas"..dorang sepatutnya ke Johor...pastu pakcik bas terus tengok tiket dorang semula and gitau dorang.."eh, kamu sepatutnya bukan naik bas ni!"...aku tau cina2 tu tak fahm lagi...aku pun gitau la dlm bhs omputih lagi "now i tell u guys, i take the correct bus, u guys suppose to take the bus go to south (johor)..this bus is going to north (kedah)".. then, dalam 5 saat la gitu, seorang daripada cina2 tu faham dalam B.I cakap la dalam bahsa cina..bla..bla..bal..habis tu, dorang terus berdiri, keluar dari bas tu...and ambil beg masing2..terus dorang tanya salah seorang pakcik bas kat situ,..aku pun malas nak amik tahu lagi...yang penting masalah aku dah selesai..sekali tgk, bas tu macam kosong banyak...aku kiora2...cina2 tu dalam 10 orang...hahaha gila kan..nasib bak aku giatu, klo tak..dapat masalh besar dorang...haha..pastu, masuk pakcik driver tu tu dang gitau, "cina2 tu dari taiwan..datang melancong, tapi salah naik bas..nasib baik la kawan kita sorang tu perasan, kalau tak..tak tak tau apa akan jadi"..semua dalam bas tu pun tersengih2..ada jugak sebahagian dari dorang berpaling tgk2 aku...rasa malu pun ada..bangga pun ada lalalala..so, pakcik as tu cakap "ok,korang boleh duduk kat kerusi2 yang kosong"...aku pun duduk kat double seat sebab sepatutnya aku duduk single seat..tapi tak selesa...hehehe

Dalam perjalanan nak ke Kedah yang mengambil masa 6 jam tu..aku tidur je..hehe bila aku sampai je kat station shahab perdana, ada makcik aku dah tunggu...so, perjalanan aku dah berakhir...sekarang ni, new life aku di kedah pulak..huhu

Hye guys...seems like to long time that im not update this blog ..huhu..and dengan bantuan kenalan saya yang baru yang juga dikenalkan oleh kawan baru saya (hahaha berpusing2 gitu)..finally, i got 3 column my blog's layout...felt hapi..even that is not my own effort ...amikkkk! hahaha

Semalam kan Hari Guru...so, saya pun tak nak ketinggalan nak ucapkan selamat hari guru kat semua gur yang pernah mengajar saya...hehe sebenarnya saya dah hantar ucapan tu kat cikgu aku guna sms semalam..tak sangka, cikgu2 aku balas balik dan mendoakan kejayaan aku..hehe i am very compassion of it.. actually, during i am called student, i try to be successful one..but i have my own ability..tak dapat nak jadi betul2 seorang yang cemerlang..so, apa boleh buat..that is my destiny..moreover, i am lazy one...mana bleh dapat cemerlang lalalal..

what do i want to say?? argh...actualy, to many i wanna write down (typing pun hehe)...but i don't know which one first..i am confused. Argh!!!! Forget it..aku pun malas nak share skg ni..






arghhhhhh....(menjerit dlm hati)
aku try nak wat 3 column layout blog aku 2..
tapi tgk la apa yang jadi??huhu
skg ni mmg ada nmpk 3 column..
tp yg tgh tu nmpk kosong lagi..haha
aku tak dapatnak pindah2kan gedget aku tu..
myb server x ok kot..
(saja menyedapkan hati)

macam lawak lak aku tgk layout aku skg..haha
biasa la...aku bukan budak IT..
aku main edit2 jew code java tu..
aku sebenarnya faham pun tidak..hehe
tapi aku just ikut apa yang kawan bloger aku cakap..
so, setakat ni...baru itu yg jadi..huhu
wlu apa pun, aku akan terus berusaha sampai berjaya hehehe

wait and see!
(dengan penuh keazaman)

skg ni...apa yang penting??
tido dulu...zzzzz

Rule:
1. Put this badge in your awesome blog.
2. Award this badge to 10 bloggers whom you think are inspirational and friendly.
3. Make sure you put the 'recipients' names here, along with their links.
4. Let them know about this

Aku nak bagi tag ni kat....

  1. Ismaqi (my noughty fwen)
  2. Fairuz selamat (wlupun ko dah ade tag ni) haha
  3. farhana (new fwen yg rajin msg kat shout box aku)
  4. UBi (yg gila2 sket)
  5. Qori (tinggi mencakar langit)
  6. Alai (si sazulisah)
  7. zul esproton (tarian yg best)
  8. lady mae (dari sandakan)
  9. kumin (tengkujuh hehe)
  10. hazirah (new fwen)
  11. sayalafaizul (new fwen)
  12. lilly (bising ketawanya tapi locok)
hahahaha....keep this k!

Mungkin masih belum terlambat untuk aku mengucapkan
"Selamat Hari Ibu"
untuk para ibu seluruh dunia..

Tapi, aku jauh utk mengucapkan "perkataan" itu
face to face with her...

Aku juga seperti korang semua..
walaupun aku jauh, aku sentiasa ingat kat mummy aku..
semalam aku hantar msg kat mummy aku..
cukup ringkas..tapi bagi aku itu cukup bermakna..

aku: Happy mother's day..mummy..i love u

Tapi tiada respond dari mummy..
takpe la..aku harap dia baca msg aku tu..
Em..mungkin mummy baru buka tepon..
dalam kul 10 malam dia reply..

mummy: Ok. thk you boy. rupanya ari ni ari ibu..

hehe aku hapi bila dapat balasan msg dari mummy..
lantas aku balas..

aku: yap..today is mother's day..

aku sengaja menegaskan hari memang hari ibu..

mummy: ok. anak mummy ingat slalu..

aku: of course i will
hehe

mummy: ok. mami mau tido da ni..slmt mlm

aku: ok mi..good nite

mummy: thks..


Ringkas jew..tapi aku rasa happy..
Miss you mom..
Tak lama lagi aku balik Sabah..

Hari tu dalam kenangan..time tu Julie kat Shah Alam, kununnya dia ada reunion ngan kawan2 lama dia..nak ke LCCT tapi takut ikut taxi..hehethen Julie roger aku kat kL..Minta tolong hantar ke LCCT..tapi bukan aku yang hantar..Nidal yang pandu kereta..yelah guna kereta nidal kan...hehe

Malam sebelum nak amik dia kat Shah Alam tu, punya la byk ikhtiar nak fikir...yelah, masa tu kena pulak hari isnin..jalan memang sesak, shah alam tu tak lah jauh..tapi kalau dah sesak memang akan terperangkap dalam 2 or 3 jam jugak..so, satu masalah jugak..fikir punya fikir...so, kami putuskan nak amik dia dalam jam 5 pagi..then, kebetulan malam tu kami kuar round2 kat KL..so, tak balik rumah la kami...lepak2 kat sana sini sementara nak menunggu jam tepat kul 5..

Setelah sampai masa, aku, nidal, ilyas, and rock yang g amik julie..kawan julie yg blajar kat uitm s.alam pun nak ikut kami sekali hantar julie g LCCT..memang bersesak jgk la kami..korang kira la berapa ramai dalam satu kereta. Nasib baik rock duduk depan, kalau dia duduk belakang, alamt memang tak muat...hahahah


Dipendekkan cerita, aku kami pun selamat sampai kat LCCT, juli punya la risau time tu sebab takut beg dia over berat...memang over pun...lalala so, terpaksa bayar dalam 100 lebih (tak ingat berapa)...tapi lebih berat 8kg..nasib cukup duit nak bayar..
So, julie...selamat bercuti dah kita jumpa lagi time konvo nanti..
bye..bye..

Malam tadi aku, nidal, and kawan2 nidal g main futsal..memang best i tell u guys..heheh before that, kami p makan kat food court pavilion "syurga makanan nidal kata"..aku pun on jew.. aku makan nasi ayam, and nidal makan kuey tiew..nyam...nyam..sodap! hahaha..

hah! lepas tu baru la nidal plan g main futsal. Habis semua member2 dia g rodger..bila dah confirm semua nak datang, kami p pulak boking gelang.

Tup..tap..tup..tap..kami pun main...hahaha (nak meringkaskan cerita sbnrnya) kami main cukup2 jew..5 lawan 5..mula2 tu aku jadi keeper..bila dah sorang member nidal (haris) ni penat..aku lak ganti...huhu..batu sekejap jew lari2 kejar bola, dah semput hahahaha gila babeng la..

Yelah, selama ni pun tak pernah turun p main futsal. Before cuti semester tu jew la..main ngan member2 course sekali...bayangkan, dalam setahun main 2 kali jew termasuk tadi..mana tak semput kui..kui..kui..

Apa yang yak bestnya, lutut aku dua2 luka..huhu memang gitu kalau aku jadi keeper..memang akan luka sana luka sini..ape taknya, aku dah anggap gelanggang futsal tu macam padang rumput pulak..tu yang sesuka hati aku p terbang sana terbang sini..hahaha nah, sekarang ni...aku jugak yang rasa akibatnya lalala dulu time sekolah menengah pun gitu jugak...lagi extrem kot hahaha.. tapi takpew, yang penting kepuasan..

Skg ni, nidal nak ajak g jogging pulak, nak fit kan badan katanya...aku on jew, tapi masalahnya, mampu ke kami bangun pagi2 nak joging nanti hahaha..


Arahan :
1. Put Your I-Tunes, Windows Media Player, Etc. On Shuffle.
2. For Each Question, Press The Next Button To Get Your Answer.
3. YOU MUST WRITE THAT SONG NAME DOWN NO MATTER HOW SILLY IT SOUNDS.
4. Tag 10 Friends.
5. Everyone Tagged Has To Do The Same Thing.
6. Have Fun!

IF SOMEONE SAYS ‘ARE YOU OKAY’ YOU SAY?
angguk-angguk geleng2-ahli fikir
ok! sambil mengangguk and senyum

HOW WOULD YOU DESCRIBE YOURS
lucky..britney spears
just read in my blog if u wanna know about me..the easy way..

WHAT DO YOU LIKE IN A GUY/GIRL?
andai ku tahu-ungu
asalkan org tu baik...aku suka la.

HOW DO YOU FEEL TODAY?
kalis rindu-elyana
aku rindu kat kawan2 ku

WHAT IS YOUR LIFE’S PURPOSE?
andai ku tahu- ungu (skali lagi)
masih blur...

WHAT’S YOUR MOTTO?
sayang-sayang-alif aziz
menyanyangi semuanya!

WHAT DO YOUR FRIENDS THINK OF YOU?
mungkin-anuar zain
banyak kemungkinan..tak pernah tanya dey all aku ni camne...

WHAT DO YOUR PARENTS THINK OF YOU?
kelmarin-farhan
Mungkin dorg fikir " camne la si boy r??? lama tak nampak dia..mcm kelmarin jew dia lahir, skg ni dah kat semenanjung..." kot!


WHAT DO YOU THINK ABOUT VERY OFTEN?
mungkir bahagia-hazami
setiap hari aku inginkan kebahagian, tapi semua tu tak kesempaian..

WHAT IS 2 + 2?
seribu tahun-imran ajmain
kalau dua tambah dua..lama2 akan jadi seribu hahaha

WHAT DO YOU THINK OF YOUR BEST FRIEND?
sandaran hati-letto
tempat menumpang kasih...hahaha

WHAT IS YOUR LIFE STORY?
lelaki ini-anuar zain
aku still jadi lelaki...hahaha

WHAT DO YOU WANT TO BE WHEN YOU GROW UP?
hanya kau yang mampu_aizat
kalau dapat la..aku nak capai cita2..

WHAT DO YOU THINK WHEN YOU SEE THE PERSON YOU LIKE?
hilang-diddy
hilang sega rindu di dalam dada.

WHAT WILL YOU DANCE TO AT YOUR WEDDING?
malu tapi mahu-dina
ntah la...myb aku dance kot tapi malu...yelah..kawin, kot2 tersadung kang..

WHAT WILL THEY PLAY AT YOUR FUNERAL?
bila terasa rindu-dafi
???? aku pun tak tau...men letak jew...lalala

WHAT IS YOUR HOBBY/INTEREST?
itu kamu-estranged
kamu akan tahu apa hobby aku n apa yang aku suka kalau kamu membaca entry2 dlm blog aku..hahaha

WHAT IS YOUR BIGGEST FEAR?
Gemuruh-faizal tahir
aku paling takut bila datang rasa gemuruh..huhu tak suka!

WHAT IS YOUR BIGGEST SECRET?
biarlah rahsia-dato siti
dah rahsia namanya...perlu tanya kew??? klo dah ramai yang tahu, tu bukan rahsia lagi namanya..am i right??

WHAT DO YOU WANT RIGHT NOW?
matahari ku-agnes monica
erm..aku tak tau rupa matahari di tengah hari..sebab time tu aku tidur jak..hahaha

WHAT DO YOU THINK OF YOUR FRIENDS?
situasi-bunkface
kawan2 ku...wlu apa pun terjadi, wlu di mana kita berada... kita tetap kawan..

WHAT WILL YOU POST THIS AS?
bersama bintang-drive
haha...ntah apa2...takde kaitan langsung...blurrrr

Insan yang akan menjadi mangsa keadaan yang seterusnya ialah... jeng..jeng..jeng...

semua yang melawati blog aku...WAJIB!!!!

~Orang luar sana tak kenal kamu. Perjelaskan siapa kamu?
aku insan yang biasa..aku suka perkenalkan diri aku sebagai BOY
~Sikap kamu yang 'mantap'?
# suka beri senyuman
~Sikap kamu yang sangat jelek?
# kadagn2 lupa nama kawan..tapi ingat rupa org tu
~Apa gadet yang sentiasa kamu bawa?
# of course la Handphone
~
Dah berapa handphone kamu pakai selama neh? Senaraikan brandnya. Jenama handphone yang sedang kamu gunakan sekarang?
#banyak..tak ingat dah berapa huhu
#Nokia je aku pakai..ada la aku pakai samsung kejap..tu pun julie punya. sekarang ni aku guna nokia 5312 ekspressmuzik

~Siapa bestfriend kamu?

kat smkg

# mahani, sarol, arwah pai, ubi, mala, nisa, dll

kat umt

#ayie, noh, faizal, zul, ismaq, nidal, rock, jenggud, julie, angela, teng, wesly, miro, yeny, ermmmm...sape lagi r..

kat ums

#eddy, qori, mai, huda, lilly


~Siapa yang kamu sayang selain family?
# kawan2 karib aku
# grilfriend aku

~Lagi 10 tahun kamu jadi apa?
# suami yg baik dan berkerjaya

~Kata2
hikmah yang pernah kamu dengar dan paling kamu suka?
# aku adalah aku, kamu adalah kamu, tapi aku dan kamu mesti ada sedikit persaman untuk terjalinya persahabatan...like it!
~Dalam Blog kamu sudah ada berapa Followers?
# 11 org
~Senaraikan followers yang kamu paling suka?(Tak kira kuantiti) Kenapa?
#Semua aku suka....erm fairus kot..
# Sebab aku cerita dia best..
~Saya nak tag:
# semua yang baca tag ni!!!!!!! wajib!!! klo tak buat, berdosa! haha

Seawal pagi-pagi buta ni aku rasa terpanggil pula untuk memberi komen pasal tajuk entry aku kali ni..time aku tengah buka myspace aku, aku baca bulletin yang dipost oleh kawan aku dari umt. Apa lagi kalu tak pasal tajuk post aku ni la. Korang nak tahu tak siapa yang membenci Malaysia???? Mai sini aku nak habaq kat korang. Tapi baca dulu sampai habis....hehe

Bagi aku la, mereka ni sebenarnya tak tahu nak berterima kasih agaknya. Kenapa mereka tak datang sendiri ke sini, and nilai bangsa mereka yang menumpang keamanan kat negara kita sekarang. Memang saya tak nafikan, kebanyakkan bangunan2 yang megah berdiri kat negara kita ni adalah atas sumbangan daripada rakyat negara mereka. Tapi, bukan negara kita tak beri gaji kat pekerja2 tu. Dapat gaji ape..tu pun tak bersyukur lagi?? ewah..ewah..

Lepas tu, mereka kata jangan curi budaya mereka..Hello, macam la negara mereka jew ada budaya mereka...setahu aku, negara kita sendiri punya la banyak budaya kita sendiri. Then, dornag cakap pulak, jangan bagi resipi masakan mereka kat negara kita. Hahahahah tergeletek perut aku ketawa. Negara kita dah ramai chef2 yang bertaraf antarabangsa, so tak perlu nak curi resipi masakan dorg, aku rasa chef2 dari negara kita dah mampu nak cipta resipi sendiri. Aku rasa, rahsia resipi masakkan mak cik-mak cik atau nenek-nenek kat kampung tu pun tak eksplore lagi tau.

Ada kew orang2 kita boikot rakyat mereka? erm...cuba imbas sekejap. Emmm... rasanya takde pulak. Setahu aku, kerajaan kita menggunakan cara baik. Misalnya, nak menghantar balik rakyat mereka yang datang secara haram ke negara kita. Siap offer untuk hantar lagi u. Dah la datang secara haram, skg ni nak boikot2 pulak.. Sedar la diri tu sikit.

Kalau nak tgk dari segi industri muzik pula, rasanya kita menyokong muzik2 mereka yang datang kat Malaysia. Kita dah kira membantu mereka dah kalau beli album daripada negara mereka. So, mereka harus berbangga and berterima kasih kat mereka.

Lagipun, negara kita dengan negara mereka ni adalah berjiran. Satu rumpun lagi. Kalau dari segi perdagangan yang mana kita tak saling support-menyupport. Memang susah la. Tambah-tambah lagi krisis ekonomi skg ni kan. Dah la nilai mata wang mereka lebih kecil daripada negara kita, so kalau takde perdagangan antara dua negara ni camne? Lain la kalau mereka dapat support daripada bank dunia ke..U.S ke, takpe r.. Ni, nak kata kita macam2 pulak kan.

Aku tau, bukan semua rakyat mereka yang tak suka Malaysia, tapi gara2 segelintir rakyat mereka yang tak bertanggungjawab dan taksub isu ni la yang menyebabkan kita terus pandang serong terhadap negara mereka, mungkin dah ramai yang telah terpengaruh dengan ideologi mereka ni. Em... sedar la sikit, dengan tindakkan mereka ni akan menyebabkan perkara ni menjadi lebih teruk lagi nanti. Jangan disebabkan statement2 yang korg buat ni akan mengakibatkan perkara yanglebih teruk akan terjadi. Fikir dulu sebelum buat. Selidik dulu sedalam-dalamnya. Dengan mengeluarkan statement sedemikian, mereka secara tidak langsung akan menyebabkan harga diri dan maruah negara mereka tercemar.

Mesti korang dah tau rakyat dari negar mana yang aku maksudkan ni. Mungkin juga korang tak faham dengan ayat2 aku ni sebab aku ni bukan pandai mengarang sangat hehehe.

By the way, kalau korang nak tahu dengan lebih lanjut. Korang baca la sendiri kat dalam myspace ni
(click here).. aku sendiri pun dah baca apa yang terkandung dalam myspace tu. Rasa menyirap pun ada. So, korang baca la pulak and nilai sendiri k.


Well, skg ni aku dah kat Kuala Lumpur,konon-konon mencuba nasib nak cari kerja kat sini.. setakat ni aku ikut dulu perancangan nidal camne.. eh, lupa plak..wat sementara waktu ni, aku stay kat rumah nidal kat taman melati.. pagi tadi kami sampai kat sini..lebih kurang kul 12.30 pagi kami bertolak dari terengganu..

pejam celik pejam celik, rupa-rupanya dah habis aku menuntut ilmu kat UMT. Betullah kat cikgu sekolah menengah aku dulu. Sekejap jew 3 tahun tu. Rasa macam semalam jew aku kat sini and sekarang ni dah habis. So, buka buku baru la pulak, jalan cerita baru, episod baru..

Last exam aku on 22 April ari tu..habis jew menjawab soalan, aku dah dapat rasa satu kelapangan di dalam dada. Yelah, dah tak perlu nak menghadap nota lagi hehe..aku tengok kawan2 aku yang lain pun sama.

Kengkawan, kita semua dah habis belajar dah! Dunia baru sedang menanti kita di luar sana. Ya.. melangkah jew dari dewan peperiksaan, jiwa aku dah kosong, dah tak fikir dah pasal study. Kami stay kejap kat luar dewan just semata-mata nak menghabiskan masa bersama-sama. Kami tangkap gambar beramai-ramai. Saling bermaaf-maafan antara satu sama lain. Yelah, sepanjang 3 tahun duk bersama, mesti ada jugak bermacam-macam cerita. So, guys sekarang ni 0-0 k! Lepas ni, masing-masing dah membawa diri. Ada yang nak sambung study, ada yang plan nak kerja, mungkin jugak ada yang nak kawin hehe..
Then, malam tu pulak, ajik dah plan main futsal utk 1 kos main, memang meriah la oleh kami. Kami amik peluang untuk bergembira bersama2. Aku pun main sekali, huh!..lama tak bersukan ni, memang sakit badan lah, semput pun cepat datang, menang atau kalah tu lain cerita, yang penting enjoy.
Sambil-sambil tu, sempat pulak kami raikan birthday budak satu kos yang kebetulan birthday hari tu. hehe...memang terharu lah..so, selamt hari jadi buat kak akma and suria. Mesti korang teringat suprise birthday party ni sampai bila2 kan sebab di buat pada saat2 kita nak berpisah.

Keesokkan harinya, kami buat BBQ kat pantai dalam kul 3 ptg. Sori la, sebab aku tak upload gambar time BBQ tu. Wlu apa pun, kenanganan tu mesti kita tak akan lupa punya. Sebelum siap program BBQ tu, tiba2 lak hujan turun. Hemmm...memang basah kuyup la...nasib baik aku tak basah, sbb aku sempat capai payung. Ntah sape punya aku g kebas. hehe lepas tu kami berkumpul pulak kat rumah en. nazli. kumpul sekejap je kemudian sekali lagi situasi sedih menyelubungi suasana, tambah2 pulak time tu masih mendung, seakan-akan mengiringi perpisahan aku dan kawan2. Sebab malam tu, ada yang dah bertolak balik ke kampung halaman masing2.. termasuk aku la. Tapi aku tak balik Sabah hehe

Ok kawan2. I just wanna say here that i hope you guys will be success in ur life. Kita akan berjumpa lagi time konvo nanti dalam bulan Julai. See you soon...

Hehehehehe...
tajuk post aku kali ni macam tak bleh blah..hehe
erm..bukan ape..
hari ni adalah last paper final exam aku..
tak sabar rasanya nak menjawab kertas terakhir ni..
even last paper ni paper killer..huhu

aku tak tido lagi ni sbb aku plan tido lepas jwb periksa..
erm..relex la beb..kepala hotak aku ni dah tepu
tuk membaca lagi..hahaha
sebab tu seawal pagi2 buta ni aku fikir nak tulis blog aku..

oh ya...
lupa plak aku nak khabo...
tepon aku dah baik..
aku hantar kat kedai tepon di bandar..
even aku bayar Rm160..tapi aku puas hati jgk..
sbb tepon aku dah sihat semula...
akan ku jaga baik2 kali ni..hahahaha

ok...tu jew..nak out dulu...
jumpa di lain cerita plak...

arghhhhhhhhhhhh!
sedihnya aku....
tepon kesayang aku dah rosak..
skren dah pecah sebab aku terhimpit sendiri ngan lutut aku..
dah la byk gmbr lagi belum pindah kat laptop..
pastu...number tepon lagi aku tak backup..
arghhhhhhhhhh!
mau hantar p kedai tapi takde duit sekarang..
sengkek gila...
takde semangat nak study terus..
esok ada paper..

hari tu dalam sebulan sebelum exam..
budak2 india kat umt ada wat mlm kebudayaan..
so, kitorg pun datang jugak kat DSM..
support acara dey all ni..
memandangkan kelab dey all ni di bawah naungan AKASIA..

apa yang aku tak sangka sekali..
kawan2 aku ni yg semangat sekali..
korang tau apa..
dorg siap pakai baju sari lagi
semata2 nak menghadiri malam kebudayaan tu..
bangga jgk la sbb kawan2 aku ni bkn kaum india..
dorg ni semua berasal dari sarawak..
so, korang faham2 la dorg ni kaum ape kan...hehe
memang tak sangka sbb..
cantik jgak dorg pakai baju sari..
datang dow! hehehe..
ngan angela
ngan ting
ngan julie
bersungguh angela pose ngan aku even depan bf dia
hahaha...
sabo je la maliki oi...hehe
ha..time dalam dewan tu..
dgn dey all la aku duduk...

erm...seb baik aku tak pakai baju india lelaki..
klo tak, mst nmpk cam india jgk..
sbb dah la aku ni gelap sikit..
hehehe