Reality Kehidupanku

Blogger Boy From Sabah | Kenali Aku Sebagai Mr.K_Boy

Click! Click!

About Me

My photo
Welkam..welkam.. Semoga korang enjoy baca entry-entry aku ya. Kalau nak korang boleh komen, kalau tak pun, just baca jelah ek. Tq. Do come again.

Click! Click!

Followers

Jom Borak Sini

Edit Gambar?

Blogger Boy

Blogger Gurl

Kehidupan??

Mari selami kehidupan seorang blogger boy ...

Renungkan..

Kehidupan ini indah seandainya kita menghargainya dengan sebaik mungkin ...

Kuatkah anda..

Bangkitlah semua untuk mengharungi kehidupan ini ...

Mencari semangat..

Percayalah bahawa kamu adalah yang terbaik. Kerana kamu adalah sebaik-baik ciptaan-Nya ...

Bangkitlah

Jangan mengenal erti putus asa ...

Mesti korang tertanya2 ape bendenye GEMS tu kan..ok, sebenarnya GEMS ni is Graduate Employability Management Scheme..memang best program ni...semalam aku dah pergi interview utk ikut program ni..alhamdulillah..klo takde halangan kami yg mengikuti interview semalam tu akan pergi berkursus selama 2 bulan stgh yg dibuat di Harvard Suasana Hotel tuk zon utara bagi batch yg ketiga.

Introduction for GEMS
Graduate Employability Management Scheme or (GEMS) is a government capacity building initiative to equip graduates with commercially useful skills and experiences that will enhance their employment opportunities. This scheme is part of the RM 7 billion stimulus package announced by Y.A.B. Dato' Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak as part of programme to mobilise our human capital to support the country's economic growth.

GEMS has the mandate to train 12,000 graduates over a two (2) year period. The programme is based on an erlier Graduate Employability Enhancement (GREEN) Programme developed by Khazanah Nasional Berhad with the support of Government-Linked Companies (GLCs).

How The Programme Works?
The GEMS training programme is divided into two (2) parts with the first part consist of 2.5 month in-house training where the graduates will be given training to acquire skills and qualities taht will help improve their confidence, their ability to communicate, and to manage tasks and responsibilities that are important in their work life.

The programmes will be conducted simultaneously at several location in Kuala Lumpur, Johor Bahru, Sg. Petani, Kuantan, Kuching and Kota Kinabalu. This will be followed by a 6-month on-the-job training at various organisation and institutions including GLCs. This will provide valuable working experience and knowledge to support the participants future growth.

Terms & Conditions
1. Open to Malaysians who have graduated with a recognised Degree.
2. Obtained a minimum CGPA rating of 2.5 or its equivalent.
3. Applicants must be below 27 years old.
4. Applicants with academic qualifications higher than a Bachelors' Degree are not eligible to apply.
5. Applicants must be willing to undergo industrial training at participating organisations.

Programme Duration
8.5 months.

Programme Training
Successful candidates will undergo a 2.5 month classrom training followed by a 6 month on-the-job training at Government Linked Companies.

How to apply?
Option 1:
Fill in the application section and mail the form to address below:

Grauate Enhancement Management Scheme (GEMS)
Careerexcell Sdn. Bhd.
15th Floor Menara Atlan,
161B Jalan Ampang,
50450 Kuala Lumpur.

Option 2:
Application form can be downloaded from GEMS Community Portal website:
http://www.mygemsportal.com.my (click here)
and mail to the same address as option 1.

Option 3:
Alternatively, applicants may submit an on-line application via GEMS Community Portal:
http://www.mygemsportal.com.my (click here)

.: ok kwn2 kpd yg berminat tu, apply la..jgn buang masa anda..amik la peluang yg diberikan oleh kerajaan ni..untuk pengetahuan korang semua juga..bagi training 2.5 month tu akan diberi elaun RM750 sebulan dan makan, tmpt tinggal disediakan..then praktikal 6 bulan tu lak diberi elaun RM1000 sebulan tapi mkn and tmpt tinggal sendiri punya tau hehehe ok guys..tu jelah maklumat yg aku nak kongsi ngan korg semua:.

4 Responses so far.

  1. iyllienaz says:

    owh..mcm menarik..

  2. Anonymous says:

    ermm..aku br nk g intrvw..esk..dia tny pe ye?aku intvw kt jbtan tenaga buruh butterworth..

  3. ~aku boy~ says:

    alamak...
    sowi..aku x buka blog ni beberapa hari..busy jew..
    alah..klo sesiapa yg g interview tu..
    confirm dapat..sbb ape..
    sbb interviewer tu just bagi penerangan skit sal GEMS..and dia suh kita berckp skit2..ikut suka dia la nak tnya apa pun...janji kita p jew interview tu...k..jumpa nt time kursus tu...aku ikut kursus tu di zon utara..org utara yg g prgrm tu nt...tegur2 la aku hehehe

Leave a Reply