Reality Kehidupanku

Blogger Boy From Sabah | Kenali Aku Sebagai Mr.K_Boy

Click! Click!

About Me

My photo
Welkam..welkam.. Semoga korang enjoy baca entry-entry aku ya. Kalau nak korang boleh komen, kalau tak pun, just baca jelah ek. Tq. Do come again.

Click! Click!

Followers

Jom Borak Sini

Edit Gambar?

Blogger Boy

Blogger Gurl

Kehidupan??

Mari selami kehidupan seorang blogger boy ...

Renungkan..

Kehidupan ini indah seandainya kita menghargainya dengan sebaik mungkin ...

Kuatkah anda..

Bangkitlah semua untuk mengharungi kehidupan ini ...

Mencari semangat..

Percayalah bahawa kamu adalah yang terbaik. Kerana kamu adalah sebaik-baik ciptaan-Nya ...

Bangkitlah

Jangan mengenal erti putus asa ...

Sekarang ni aku sedang berada kat kedah. Umah makcik aku..ada sebab aku datang sini...sapa nak tau...tanya nidal haha awat nidal pulak yang jadi mangsa keadaan hahaha..pengalaman nak datang ke kedah memang mengerunkan...kalau aku ingat balik, mengeleter satu badan...huhuhu gila babi la...

Semalam (sabtu)..bas yang aku nak untuk KL-alor star jam 9 pagi..entah apa la bodoh sangat aku pilih ertolak awal pagi tu..heheh dah la aku ni bangun pun susah...Luckily, julie sms aku jam 8 pagi.. "jangan tertinggal bas utk ke kedah"...lebih kurang gitu la ayat dia..then aku pun, alamak!!! kul 8pagi...aku terus bangun, g mandi...siap je mandi and bersiap, aku terus bangunkan nidal..."dal..dal..bangun! hantar aku ke bus station" (station pudu)...bayangkan...dari taman melati ke pudu, berapa jauh tu....huhu tapi nasib baik jalan raya tak berapa sesak...even sesak la jgk..hahaha apakah??? sampai je kat pudu, aku terus keluar cari bas aku, gila...dah la first time aku naik bas ni...tak tau mana satu bas aku...tiba2 ada satu lelaki cina tua panggil aku...dalam bahas cian pulak tu...cilanant tol..mana aku faham,..mungkin dia tgk aku tergesa2...then dia bagitau aku yang aku sepatutnya naik tangga ke dalam station bas tu...dah la barang aku banyak...satu beg lagi aku tinggalkan suh nidal bawak sbb tak dapat nak bawak...heheh

so, aku masuk ke dalam station tu, kebetulan dengar pengumuman..."untuk perjalanan pukul 9 pagi ke alor star, sila berada di lorong 10"...lebih kurang gitu la...so, aku pun terus cari lorong 10.. bila jumpa, aku terus turun, fuhhh....nasi baik masih ade...aku tanya salah seorang kat situ.."ni bas ke alor star ke?"..."yap"...aku terus simpan barang..then gitau pakcik driver tu "pacik, leh tunggu skejap g ke? saya ade satu beg lagi"..."dah tak sempat ni dik, kul 9 dah nak gerak ni"...aku pasrah lagi..then, aku kol nidal..nidal lak tgh cari parking, takde parking time tu..mungkin pakcik driver tu dengar perubuialan aku ngan nidal melalui tepon, so...terus pakcik tu cakap supaya suh nidal tunggu kat jalan duta..so, selesai satu masalah..

kat dalam bas tu plak, pak cik driver tu suh duduk kat tempat duduk aku..dia tengok tiket aku.. adik duduk kat saet 8C...then time tu, aku duduk kat depan lagi...sebab tgh risau ngan beg aku yang lagi satu tu..hehe "pakcik, lepas kita sampai ke jalan duta baru saya duduk kat kerusi saya k.." pakcik tu pun ok je..sambil2 tu kami pun berbual kosong (aku saja nak amik hati driver tu sebenarnya) hahaha sampai je di jalan duta, aku pun call la nidal semula, and pesan aku dah sampai dan tengah menunggu di lorong 2...fuhh...bila beg aku pun dah dapat, so lega la hati aku.. kat situ, aku dan nidal berpisah, bersalam dan peluk...rasa sedih lak haha..nidal pesan "jaga diri baik2 kat dalam bas tu, apa hal msg jew"...aku pun "okey"...

Pas aku simpan beg aku kat kabin bawah, aku pun masuk ke dalam bas and cari seat aku.. 8C.. tgk2 kerusi aku dah ade orang duduk..eh, betul ke ni?? aku tengok tiket aku...betul la 8C...pastu aku tanya pakcik yang duduk kat kerusi aku.."pakcik, betul ke pacik duduk kat kerusi ni?" then dia tgk je aku..sambil dia bercakap cina kat kawan2 dia and mengelang2kan kepala...aku agak dorg tak faham bahasa melayu time tu...terus aku cakap omputih lak "sir, are u sure u sit the right seat?? coz i think this is my seat". terus salah seorang member dia tgk tiket...dlam hati aku "eh, ada 8C la...takkan aku salah bas lak!!" aku dah nerves time tu..tapi bila tgk tiket dorang tu aku nampak KL-Mersing..nah, sure dorg yang salah bas..tapi aku tak gitau dorang lagi..aku panggil dirver bas..."pakcik, cina2 tu salah bas"..dorang sepatutnya ke Johor...pastu pakcik bas terus tengok tiket dorang semula and gitau dorang.."eh, kamu sepatutnya bukan naik bas ni!"...aku tau cina2 tu tak fahm lagi...aku pun gitau la dlm bhs omputih lagi "now i tell u guys, i take the correct bus, u guys suppose to take the bus go to south (johor)..this bus is going to north (kedah)".. then, dalam 5 saat la gitu, seorang daripada cina2 tu faham dalam B.I cakap la dalam bahsa cina..bla..bla..bal..habis tu, dorang terus berdiri, keluar dari bas tu...and ambil beg masing2..terus dorang tanya salah seorang pakcik bas kat situ,..aku pun malas nak amik tahu lagi...yang penting masalah aku dah selesai..sekali tgk, bas tu macam kosong banyak...aku kiora2...cina2 tu dalam 10 orang...hahaha gila kan..nasib bak aku giatu, klo tak..dapat masalh besar dorang...haha..pastu, masuk pakcik driver tu tu dang gitau, "cina2 tu dari taiwan..datang melancong, tapi salah naik bas..nasib baik la kawan kita sorang tu perasan, kalau tak..tak tak tau apa akan jadi"..semua dalam bas tu pun tersengih2..ada jugak sebahagian dari dorang berpaling tgk2 aku...rasa malu pun ada..bangga pun ada lalalala..so, pakcik as tu cakap "ok,korang boleh duduk kat kerusi2 yang kosong"...aku pun duduk kat double seat sebab sepatutnya aku duduk single seat..tapi tak selesa...hehehe

Dalam perjalanan nak ke Kedah yang mengambil masa 6 jam tu..aku tidur je..hehe bila aku sampai je kat station shahab perdana, ada makcik aku dah tunggu...so, perjalanan aku dah berakhir...sekarang ni, new life aku di kedah pulak..huhu

6 Responses so far.

  1. Boy.. Hak hak hak. Kamu ni btol ke x reti naik bas??? Ptutnye laki2 laa hebat naik bas.. Adedeh.. Takpe3.. Pngalaman baru kan.. Hik hik hik..

    Ececeh.. Bangga la tu mat kimon.. Huuhuu.. Ape2 pun, slamat mnjalani idup baru anda di kedah yerk.. Sukses2.. Hee.. =p

  2. iyllienaz says:

    waa..hbat2..big clap..dok single seat xselesa??pelik..

  3. ~aku boy~ says:

    adeh farhana...
    memang saya x reti naik bas nih..huhu
    ni seb baik ada chance naik sekali..
    ada jgk pengalaman..
    klo bas U tu dah biasa naik lor..he3
    yeah..tq, ni ermula la plak kisah kat kedah hik3

  4. ~aku boy~ says:

    tq iyllienaz (susah btol nak taip nama nih) hik3..
    ye la..klo double seat, bleh tido telentang sket hahaha..
    lagi satu, extra beg tak perlu letah bawah kaki..leh la jadi bantal kat sebelah..naa, gitu..
    tips la plak~~

  5. iyllienaz says:

    haha..boy..itu if bas xramai org bley la..but if double seat tp sblah ade org mmg lagi xbest kan?

  6. ~aku boy~ says:

    ye..ye..memang tak best..
    stuju!!!
    takut nanti dia wat ape2 ke..
    mcm mencuri bgr kita k..
    tidur berdengkur ke..
    paling takut..
    kena raba...huuu
    hahahaha apakah?

Leave a Reply