Reality Kehidupanku

Blogger Boy From Sabah | Kenali Aku Sebagai Mr.K_Boy

Click! Click!

About Me

My photo
Welkam..welkam.. Semoga korang enjoy baca entry-entry aku ya. Kalau nak korang boleh komen, kalau tak pun, just baca jelah ek. Tq. Do come again.

Click! Click!

Followers

Jom Borak Sini

Edit Gambar?

Blogger Boy

Blogger Gurl

Kehidupan??

Mari selami kehidupan seorang blogger boy ...

Renungkan..

Kehidupan ini indah seandainya kita menghargainya dengan sebaik mungkin ...

Kuatkah anda..

Bangkitlah semua untuk mengharungi kehidupan ini ...

Mencari semangat..

Percayalah bahawa kamu adalah yang terbaik. Kerana kamu adalah sebaik-baik ciptaan-Nya ...

Bangkitlah

Jangan mengenal erti putus asa ...

Pengalaman sebagai pengedar dan menerima borang BR1M ni banyak memberi aku tauladan untuk hidup yang mendatang..


Ada la beberapa org remaja belasan tahun yang datang utk apply bantuan ni..dan salah seorang dari mereka yang membuatkan aku rasa bersyukur dengan hidup aku sekarang..apa tidaknya, wajah budak lelaki tu tak la kelihatan sangat matang...tapi dia memikul tanggungjawab yang besar dalam keluarga. Ketika aku memeriksa borang yang dia hantar tu...sempat juga aku interview dia sikit2...


Berdasarkan ceritanya...dia adalah mangsa perceraian ibu bapa...sekarang ni, bapa budak tu tak tahu kat mana..ibunya pula terlantar sakit kat rumah...so, dia la yang menyara hidup ibu dan adik-adiknya yang lain memandangkan dia anak sulung daripada 3 orang adik beradik. Baru lepas SPM..kesihan...
Bagi aku, dia memang layak untuk menerima bantuan rakyat rm500 ni...


Dalam usia yang begitu muda, dia dah hidup seperti orang yang dewasa. Kalau rakan-rakanya yang seusia dengannya sibuk dengan aktiviti-aktiviti luar tapi dia sibuk mencari nafkah untuk menyara keluarga. Semoga Allah membua pintu rezeki untuknya.. Katanya, sekarang dia hanya bekerja kat kedai runcit...kat restoran2...yang mana gaji hari sebanya RM10...kesihan aku dengar.. tak tahu betul ke tidak ceritanya tu...tapi dari riak wajah dan nada dia...aku anggap itu betul. Kalau betul pun dia nak tipu semata2 nak RM500 ni, itu terpulang pada dia la..


sekadar gambar hiasan
Aku ok saja...sedikit sebanyak buat aku sedar yang kat dunia ni, memang ada orang yang lebih susah hidupnya daripada kita.. Bersyukurlah dengan nikmat yang diberikan pada kita searang. Alhamdulillah.

Leave a Reply