Reality Kehidupanku

Blogger Boy From Sabah | Kenali Aku Sebagai Mr.K_Boy

Click! Click!

About Me

My photo
Welkam..welkam.. Semoga korang enjoy baca entry-entry aku ya. Kalau nak korang boleh komen, kalau tak pun, just baca jelah ek. Tq. Do come again.

Click! Click!

Followers

Jom Borak Sini

Edit Gambar?

Blogger Boy

Blogger Gurl

Kehidupan??

Mari selami kehidupan seorang blogger boy ...

Renungkan..

Kehidupan ini indah seandainya kita menghargainya dengan sebaik mungkin ...

Kuatkah anda..

Bangkitlah semua untuk mengharungi kehidupan ini ...

Mencari semangat..

Percayalah bahawa kamu adalah yang terbaik. Kerana kamu adalah sebaik-baik ciptaan-Nya ...

Bangkitlah

Jangan mengenal erti putus asa ...

Betry lappy dah lemah. So, before tak boleh online..aku nak post coretan di masa lapang aku time tak boleh online kat rumah...sila baca kalau ada masa.....

Ditulis pada: 13 February 2011

Salam. Kebelakangan ini, memang banyak kita dengar kes-kes buang bayi. Banyak sangat. Kalau nak kira, memang tak cukup dek jari-jari yang ada. Memang berkulat telinga dengar. Mata ni dah naik rabun duk baca berita yang sama di dada-dada akhbar. Tak habis-habis. Tak kira tempat. Sama saja.

Dalam hal ini, tak tahu nak salahkan sesiapa. Nafsu? Latar belakang keluarga? Kurang pendidikan? Kurang didikan agama? Kurang pengawasan ibu bapa? Tu antara factor yang seiring kali dikaitkan dengan semua ni.

Bahananya, biasanya, hasil daripada semua tu? Wanita yang kena tanggung. Malu? Sakit? Derita? Semua wanita yang kena tanggung. Masa mula-mula nak buat. Sama-sama rasa nikmat. Tapi bila benih dah menjadi, lelaki lari lintang pukang sebab tak nak tuai hasil ‘benih’ tu. Takut nak tanggung malu sama-sama. Takut nak tanggung Sakit sama-sama. Takut nak tanggung derita sama-sama. Bagi si lelaki, hanya nak sedap je. Nak seronok je.

Mula-mula tabor janji, bila dah tabur ‘benih’ dan benih tu menjadi sebab tanah subur. Dah! Blah gitu jer? Kadang-kadang tinggalkan tanpa khabar. Tak pun dia mengaku yang dia dah tanam ‘benih’ tu. Sebab? Mudah je. Tak nak tanggungjawab. Bila ‘benih’ tu dah keluar. Kesian pula si ‘benih’ tu sebab dah ada status. Status apa? Status ‘benih’ haram. Adui. Kesihan si benih yang tak tahu apa-apa. Alih-alih dah dapat nama haram.

Si wanita pula. Susah nak kata. Dah la sakit tanggung azab saat nak keluarkan ‘benih’ tu. Malu jangan nak kata la. Semua dia duk tanggung sorang-sorang. Memang kesian gak. Tapi, nak kesian ke kalau ‘benih’ yang dia keluarkan tu dia buang plak?? Bertambah-tambah dosa yang dia tanggung doh. Tak fikir ke? Kesian kat ‘benih’ yang kuar dengan sihat tu.

So, sekarang ni memang kita tak boleh nak salahkan si jantan atau si bentina. Dua-dua salah. Dek kerana ikutkan nafsu. Semua tu boleh terjadi.

p/s: Ingat lah… Sedap buat…akibatnya adalah Derita..ada betul?

Leave a Reply