Reality Kehidupanku

Blogger Boy From Sabah | Kenali Aku Sebagai Mr.K_Boy

Click! Click!

About Me

My photo
Welkam..welkam.. Semoga korang enjoy baca entry-entry aku ya. Kalau nak korang boleh komen, kalau tak pun, just baca jelah ek. Tq. Do come again.

Click! Click!

Followers

Jom Borak Sini

Edit Gambar?

Blogger Boy

Blogger Gurl

Kehidupan??

Mari selami kehidupan seorang blogger boy ...

Renungkan..

Kehidupan ini indah seandainya kita menghargainya dengan sebaik mungkin ...

Kuatkah anda..

Bangkitlah semua untuk mengharungi kehidupan ini ...

Mencari semangat..

Percayalah bahawa kamu adalah yang terbaik. Kerana kamu adalah sebaik-baik ciptaan-Nya ...

Bangkitlah

Jangan mengenal erti putus asa ...

Salam para pembaca. Saaya saja nak memperbetulkan keadaan. Sebenarnya sekarang ni saya bertugas di bawah LHDN cawangan Kota Kinabalu. Memang dilantik untuk mengedar dan menerima borang BR1M untuk kawasan Beaufort. 



Baiklah! Saya rasa terpanggil untuk memperbetulkan keadaan. Mengenai dakwaan borang palsu atau tidak. tolong beri perhatian kat sini..kat bawah ni ada 2 jenis borang yang berbeza. 

Borang 1 kat atas ni didakwa sebagai borang palsu kerana dalam borang tersebut ada meminta 
A10: Nama Bank dan 
A11: No. Akaun Bank. 
Hahahaha Sebenarnya, Borang 1 kat atas ni adalah borang original juga. Untuk pengetahuan para pembaca semua, borang 1 ni adalah borang pertama yang dikeluarkan oleh MoF sebelum diedarkan kepada awam. Namun begitu, ketika sesi taklimat diadakan, timbul persoalan 
"Macam mana jika ada orang kampung (pedalaman) yang tidak mempunyai bank akaun untuk memohon BR1M ni? Adakah mereka perlu membuka akaun bank yang baru?".. 
Namun begitu, persoalan itu sebenarnya sudah terjawab, dimana kpd mereka yang tidak mempunyai akaun bank boleh memilih option:  
A12 iaitu "jika tiada akaun bank, sila pilih kaedah pembayaran: 
1. Bank Simpanan Nasional
2. Pos Malaysia Berhad

So, takda masalah kat situ dah. Namun, setelah dikaji semula oleh MoF, pihak berkuasa telah memutuskan bahawa semua pembayaran nanti akan dibuat menggunakan VOUCHER sahaja. So, samada org yg dah memang ada akaun atau takda, semua sama. tak payah fikir2 dah. Oleh itu, telah disemak dan difinalised   betol2...maka wujudlah borang 2 kat bawah  ni. 
Jadi, kesimpulannya mana ada borang palsu...kedua2 borang tersebut adalah original..Namun, yang hanya akan digunakan dalam proses BR1M ni hanyalah borang 2. Kami sendiri pun tidak tahu, macam mana borang 1 tu boleh terlepas dan terkeluar em...em..em..sedangkan kami sendiri tak diberi pegang borang tersebut. Hanya sekadar melihat di slide ketika taklimat dibuat. Bijak bebenor org skg ni..

Tapi, memang sedih la sebab borang tu diedarkan PERCUMA, namun ada pihak yang tak bertanggung jawab yang telah menjual borang tersebut dengan harga yang tak munasabah! melampau! 

Kemudian, tadi...ketika sibuk menerima borang...kami diserbu lagi, mereke medakwa bahawa borang photostat@copy tu tak boleh pakai. Adui! bengong ke apa..sedangan borang yang kami edar tu pun semuanya dah di photostat (tapi lebih berkualiti dan ink yg terang/jelas)...apa plak masalahnya borang copy tu tak bleh pakai. Nanti key in dalam sistem tu bukan borang tu...tapi details yang ditulis dalam borang tu la wey!...wat penat mulut jer nak terangkan....adoyai!

K la para pembaca...tolong sebarkan pasal ni kat kawan2 ye...

p/s: Aku kena prepare plak malam ni sebab esok pagi kena bagi taklimat kat ketua kampung, JKK, dan KAN mengenai borang BR1M ni sebab dilaporkan bahawa ada sesetengah orang kg (pedalaman) yang tak tahu pasal BR1M ni lagi. So, kena terangkan mereka betul2 sebab mereka yang akan ditugaskan utk edar borang tu nanti...(due dah nak habis, baru sibuk2 suh bagi taklimat) apa pun...Gud Luck Mr.K hehehe

One Response so far.

  1. vannin says:

    br1m tu tdk masuk akaun terus ker?

Leave a Reply